Súkromná R1 sa mala skolaudovať v januári, doteraz sa tak nestalo

NETKY.SK • 15 Marec 2013, 10:33 • 2 min
Súkromná R1 sa mala skolaudovať v januári, doteraz sa tak nestalo

BRATISLAVA – Súkromná rýchlostná cesta R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou ešte stále nie je skolaudovaná. Vodiči tak naďalej jazdia po úsekoch rýchlocesty, ktoré sú v predčasnom užívaní. Ku kolaudácii malo pritom dôjsť v januári tohto roka.

slovakia

left justify in out

Cesta sa zatiaľ ako jediná na Slovensku postavila cez takzvaný projekt verejno-súkromného partnerstva (PPP projekt). Vybudovala ju a prevádzkuje spoločnosť Granvia.

"Dôvodom sú rôzne administratívne a formálne procesy, najmä však majetkovoprávne vysporiadanie pozemkov," uviedla v stanovisku spoločnosť Granvia príčiny, prečo cesta doteraz nebola skolaudovaná. Kým však nebude cesta skolaudovaná, firma si bude môcť od štátu nárokovať platbu za dostupnosť len do výšky 95 %. Za rok 2012 by pritom mala Granvii putovať ročná platba za dostupnosť na úrovni približne 97,6 milióna eur. Za rok 2013 by už mala dosahovať približne 130 miliónov eur.

Podľa ministerstva dopravy je proces vysporiadania pozemkov dotknutých stavbou náročný. "V súčasnosti ho nie je možné kompletne zavŕšiť z rôznych dôvodov, ktoré sú mimo pôsobnosti zmluvných strán," vysvetlil hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa.

Kolaudácii bránia podľa jeho slov napríklad prebiehajúce dedičské konania, súdne spory o určenie vlastníctva či vyvlastňovacie konania, alebo veľké množstvo nezistených vlastníkov. Termín, kedy by mohla byť cesta skolaudovaná, nie je teraz podľa rezortu dopravy možné kvalifikovane odhadnúť. "Veríme, že k tomu dôjde v dohľadnom čase," doplnila firma Granvia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies