Súkromná nákladná loď Dragon sa spojila s ISS

NETKY.SK • 26 Máj 2012, 07:11 • 2 min
Súkromná nákladná loď Dragon sa spojila s ISS

Súkromná nákladná loď Dragon sa spojila s ISS

slovakia

left justify in out

img

Robotické rameno Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) sa úspešne spojilo s nákladnou loďou Dragon, ktorú do vesmíru vyniesla súkromná raketa Falcon 9 spoločnosti Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX). Nachádza sa v nej približne 500-kilogramová zásielka materiálu, ktorá obsahuje potraviny, oblečenie či batérie pre posádku ISS. Súčasťou je však aj schránka s popolom zosnulých ľudí, ktorí si ako miesto posledného odpočinku vybrali kozmický priestor. Ide o prvú komerčnú misiu svojho druhu. Keď Dragon v sobotu pristane, posádka ISS doň môže vstúpiť a vyzdvihnúť si zásoby. V posledný májový deň raketu naloženú odpadom, osobnými predmetmi posádky a výsledkami experimentov čaká cesta späť na Zem.

Pristátie lode bude dôležitým míľnikom v histórii lietania do vesmíru - tradične sa totiž o zásobovanie staral americký Úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Ten však chce šetriť a investovať do iných programov. "Naše zásobovanie ISS prenecháme súkromného sektoru, aby sa NASA mohla sústrediť na to, čo robí najlepšie - ešte hlbšie skúmanie našej slnečnej sústavy," uviedol Charles Bolden z NASA, ktorá sa na financovaní programu komerčných letov SpaceX i spoločnosti Orbital Sciences Corporation sama podieľala. Druhá spomínaná spoločnosť má raketu Antares a zásobovaciu loď Cygnus, ktoré by mali do vesmíru po prvý raz letieť koncom roka. Obe už majú s NASA lukratívne zmluvy.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies