ŠÚKL zakázal vo februári vývoz ďalších liekov

NETKY.SK • 22 Február 2016, 15:15 • 2 min
ŠÚKL zakázal vo februári vývoz ďalších liekov

BRATISLAVA – Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zakázal vo februári vývoz ďalších liekov za hranice Slovenska. Ide o Fraxiparine, Fragmin a Clexane, informuje ústav na svojom webe.

slovakia

left justify in out

Fraxiparine rovnako ako Fragmine zabraňuje tvorbe krvných zrazenín. Clexane je na liečbu tromboembolických porúch. Lieky mali byť distribuované do Českej republiky, Holandska, Rakúska, Litvy, Veľkej Británie či do Nemecka.

 

ŠÚKL tento mesiac nepovolil ani vývoz tabliet Januvia a vakcíny Boostrix Polio. Liekom Januvia si pacienti s diabetom druhého typu znižujú hladinu cukru v krvi, vakcína Boostrix Polio je očkovacia látka na ochranu pred záškrtom, tetanom, čiernym kašľom či detskou obrnou.

 

Vývoz liekov sa na Slovensku monitoruje od roku 2013. Distribútori majú povinnosť oznámiť štátnemu ústavu zámer vyviezť liek. ŠÚKL vývoz nepovolí, ak je liek na Slovensku nedostatkový a jeho vývozom by sa ohrozila dostupnosť a poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

 

Distribútori vyviezli vlani zo Slovenska 1216 liekov v približnom počte 1,7 milióna balení. Vývoz zakázal ŠÚKL 134-krát, najčastejšie pre lieky na schizofréniu, tromboembolické poruchy či proti tvorbe krvných zrazenín. Vyviezť lieky nepovolil v minulom roku 13 veľkodistribučným spoločnostiam.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies