ŠÚKL zakázal tento týždeň vývoz viacerých liekov za hranice

NETKY.SK • 15 Október 2016, 06:38 • 2 min
ŠÚKL zakázal tento týždeň vývoz viacerých liekov za hranice

BRATISLAVA - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zakázal tento týždeň vývoz viacerých liekov. Mali byť distribuované do Českej republiky, Nemecka, Maďarska, Holandska, Veľkej Británie, Dánska či Litvy, informuje ŠÚKL na svojom webe.

slovakia

left justify in out

Distribútori tak nemohli vyviezť vakcínu alebo lieky na tromboembolické poruchy. Tiež lieky brániacie tvorbe krvných zrazenín či tie na podporu tvorby kostného tkaniva. Ide o vakcínu Infanrix-hexa a lieky Clexane, Fragmin, Fraxiparine a Forsteo.

 

Pred zmenou pravidiel reexportu liekov sa ich za hranice vyváža viac, potvrdil ŠÚKL. K zmene by malo dôjsť od budúceho roka. Za hranice putovalo vlani podľa ŠÚKL 1216 liekov vo viac ako 1,7 milióna balení. Za prvé dva kvartály tohto roku to bolo 700 liekov vo viac ako 1,2 milióna balení. Vývoz ďalších státisícov sa zakázal.

 

Pravidlá vývozu má zmeniť novela zákona o liekoch. Distribučné firmy viac nebudú môcť za hranice vyvážať tie, ktoré sú hradené z verejného zdravotného poistenia. Možné to bude iba v prípade súhlasu ich výrobcu. Za nedodržiavanie zákona budú hroziť pokuty až jeden milión eur. Ministerstvo zdravotníctva si od neho sľubuje obmedzenie vývozu receptových liekov na minimum a zvýšenie ich dostupnosti pre pacientov.

 

Podľa dostupných údajov ŠÚKL za hranice smeruje asi jedno percento liekov dovezených na Slovensko.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies