ŠÚKL vlani posilnil štátny rozpočet o 2,8 mil. eur

NETKY.SK • 10 Máj 2013, 12:48 • 2 min
ŠÚKL vlani posilnil štátny rozpočet o 2,8 mil. eur

BRATISLAVA - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) prispel v uplynulom roku k posilneniu štátneho rozpočtu v príjmovej časti o takmer 2,8 mil. eur. Ako úrad konštatuje vo výročnej správe za rok 2012, podarilo sa mu to efektívnym riadením, ako aj úspornými opatreniami, a to i napriek obmedzenému rozpočtu.

slovakia

left justify in out

Výška príjmov štátneho úradu za minulý rok dosiahla 6,6 milióna eur. Z toho najviac až 6,1 mil. eur utŕžil za registráciu liekov, zvyšok dostal za poskytnuté služby. Bežné výdavky ústavu predstavovali v minulom roku 3,8 mil. eur. Oproti predchádzajúcemu roku poklesli o 106 tis. eur. Najväčšia čiastka išla na mzdy, ktoré si vyžiadali vyše 1,6 mil. eur. V porovnaní s rokom 2011 je to o 7700 eur viac. Druhú najvyššiu sumu vynaložil vlani ŠÚKL na tovary a služby, za ktoré uhradil takmer 1,6 mil. eur. V tomto prípade sa mu podarilo medziročne skresať výdavky o 91 tis. eur. Ústav však konštatuje, že podstatnou mierou zaťažuje jeho rozpočet v rámci služieb likvidácia nespotrebovaných liekov, ktoré ľudia odovzdávajú do lekární. ŠÚKL pre nedostatok financií musel v druhom polroku 2012 pristúpiť k obmedzeniu zberu týchto liekov. "Značná časť odpadu z roku 2012 zostala však v lekárňach, pričom jeho likvidácia zaťaží rozpočet nasledujúceho roka,“ konštatuje ŠÚKL. Do nasledujúcich období bude ústav presúvať aj opravy a údržby. Pre nevyhovujúci stav je podľa neho ohrozená prevádzka kontrolných laboratórií v Žiline a v Topoľčanoch. Opravu si tiež bude vyžadovať stará časť hlavnej budovy v Bratislave. "V budúcom období bude taktiež nevyhnutné doplniť technické vybavenie laboratórií, na ktoré sú kladené stále prísnejšie kritériá, ktoré pre ŠÚKL vyplývajú z nariadení Európskeho úradu pre kvalitu liekov,“ uvádza ústav. 

ŠÚKL nedostal vlani pridelené žiadne kapitálové výdavky. Situácia sa opakovala už druhý rok po sebe. Ústav konštatuje, že v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi jeho rozpočet klesá. „Táto situácia v kombinácii s inflačnými tendenciami a nárastom objemu prác, vyplývajúcich štátnemu ústavu z národných a európskych právnych predpisov, vytvára nežiaduce tlaky na financovanie,“ konštatuje ŠÚKL vo výročnej správe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies