ŠÚKL varuje pred nelegálnou internetovou lekárňou, ponúka lieky neznámeho pôvodu

NETKY.SK • 24 Január 2018, 11:29 • 2 min
ŠÚKL varuje pred nelegálnou internetovou lekárňou, ponúka lieky neznámeho pôvodu

BRATISLAVA - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) upozorňuje na webovú stránku www.ru-486.eu, ktorá ponúka rôzne lieky napriek tomu, že nejde o internetovú lekáreň. Zaevidoval na ňu viacero podnetov. Stránka ponúka aj lieky viazané výlučne na lekársky predpis a lieky, ktoré nie sú registrované v SR, priblížila hovorkyňa ŠÚKL Alica Štrbavá.

slovakia

left justify in out

"Predmetné lieky sú neznámeho pôvodu a nespĺňajú požiadavky zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach. ŠÚKL tak nemôže zaručiť ich kvalitu, účinnosť a bezpečnosť," uviedla Štrbavá. Webstránka nie je podľa jej slov legálnou online lekárňou, ktorá by bola registrovaná ako verejná lekáreň prevádzkujúca internetový výdaj.

 

Legitimitu internetovej lekárne si ľudia môžu overiť kliknutím na spoločné logo pre internetový výdaj liekov. Skladá sa z grafického obrazca s vlajkou štátu, v ktorom má daný subjekt povolenie na činnosť. Pacienta presmeruje na stránku liekovej agentúry, kde sa nachádza zoznam všetkých subjektov oprávnených ponúkať predaj liekov na diaľku. "V prípade, že danú lekáreň v zozname nenájde, neodporúča sa pacientom pokračovať ďalej v nákupe," upozornila Štrbavá.

 

Štátny ústav vyzval ľudí, aby v záujme vlastnej bezpečnosti postupovali pri nákupe liekov cez internet podľa uvedených odporúčaní. "Pripomíname, že prostredníctvom internetového výdaja možno na Slovensku ponúkať len lieky, ktoré sú v SR registrované a ktorých výdaj nie je viazaný na lekársky predpis. Pri nákupe liekov z neoverených a neschválených zdrojov hrozí dodanie falšovaných alebo nekvalitných liekov, ktoré neobsahujú to, čo deklarujú, naopak, môžu obsahovať zdraviu škodlivé látky a ich užitie môže viesť k výraznému poškodeniu zdravia pacienta," zhrnula Štrbavá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona