ŠÚKL ukončil kontrolu, pochybenia pri príprave liekov nenašiel

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 18:30 • 2 min
ŠÚKL ukončil kontrolu, pochybenia pri príprave liekov nenašiel

BRATISLAVA – Národný onkologický ústav (NOÚ) v Bratislave dodržiava postupy pre prípravu koncentrácie liekov. Jeho pracovníci ich prichystajú tak, ako to požaduje lekár.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), ktorý v NOÚ urobil inšpekciu po tom, čo tam vlani v decembri obvinili pre krádeže onkoliekov deväť ľudí. Mali s nimi podozrivo manipulovať. Preverovať správnosť poskytovania zdravotnej starostlivosti v ústave začal koncom januára aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Závery ešte nemá. Polícia v tejto veci momentálne skúma zaistené elektronické médiá.

 

"Dokopy sme kontrolovali deväť nemocničných zariadení," povedala pre TASR Diana Madarászová zo ŠÚKL. Okrem NOÚ kontroloval ŠÚKL aj Onkologický ústav sv. Alžbety či Východoslovenský onkologický ústav. Pozrel sa tiež do dvoch zariadení Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) a univerzitných nemocníc v Martine a Košiciach i do fakultných nemocníc v Banskej Bystrici a Prešove. Štátny ústav tam nenašiel pochybenia.

 

"Dĺžka trvania dohľadov závisí od osobitosti a náročnosti jednotlivých prípadov," reagovala hovorkyňa ÚDZS Andrea Pivarčiová na otázku TASR, kedy bude mať úrad výsledky z preverovania. ÚDZS posudzuje v zdravotnej dokumentácii správnosť indikácie lieku a dávky a tiež záznam o podaní lieku v predpísanej dávke. Na začiatok dohľadu ÚDZS upozornil lekár Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Valerián Potičný. Že by dohľad niečo odhalil, neočakáva. Poukázal na to, že sa budú kontrolovať "len papiere a nie pacienti".

 

"Ak ÚDZS zistí v poskytnutej zdravotnej starostlivosti nedostatky, môže poskytovateľovi uložiť pokutu alebo zákaz výkonu zdravotníckeho povolania najviac na jeden rok. Súčasne môže uložiť aj opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov," povedala Pivarčiová.

 

Stanoviť termín ukončenia vyšetrovania polícia zatiaľ nevie, hoci všetci obvinení chcú pristúpiť na dohodu o vine a treste. Takéto konanie sa však ešte nezačalo. Ukončiť vyšetrovanie bude podľa polície možné až po vyhodnotení kontrol aj zo strany ÚDZS.

 

Z deviatich obvinených osôb boli šiesti zamestnancami NOÚ, z ústavu ich však prepustili. Na podozrivú manipuláciu s liekmi na oddelení, kde sa pripravujú pred ich podaním pacientom, upozornili riaditeľa NOÚ Jozefa Dolinského zamestnanci koncom októbra minulého roka. Ten sa obrátil na políciu, ktorá začala trestné stíhanie pre krádež. NOÚ odmietol, že by došlo k ohrozeniu pacientov.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies