ŠÚKL sťahuje z trhu antibiotikum, pre nedostatky v sterilite

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 15:29 • 2 min
ŠÚKL sťahuje z trhu antibiotikum, pre nedostatky v sterilite

BRATISLAVA - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) sťahuje z trhu antibiotikum Pendepon compositum, liek nevyhovel v testoch sterility.

slovakia

left justify in out

Ako uvádza na svojej webstránke, pri skúškach bola zaznamenaná prítomnosť mikroorganizmov, ktoré môžu u pacientov vyvolať infekciu v mieste podania. Liek sa podáva injekčne do svalu, pod dohľadom zdravotníckeho pracovníka. "Liek pri prepustení na trh spĺňal požiadavky na kvalitu, bezpečnosť a účinnosť. Uvedený nedostatok v lieku sa objavil až neskôr," uvádza ŠÚKL.

 

Štátny ústav konštatuje, že toto opatrenie môže viesť k výpadku lieku na trhu, po konzultácií s odborníkmi odporúča ako náhradu použitie perorálnych foriem liekov s obsahom penicilínu alebo erytromycínu. "Dostupnosť injekčného penicilínu v SR možno zabezpečiť aj prostredníctvom mimoriadneho dovozu obdobných liekov registrovaných v krajinách EÚ," uviedol ŠÚKL s tým, že o tejto možnosti informoval Ministerstvo zdravotníctva SR. 

 

Liek patrí do skupiny penicilínových antibiotík. Používa sa na prevenciu streptokokových nákaz osôb ohrozených reumatickou horúčkou, sanáciu bacilonosičov betahemolytického streptokoka a syfilis.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies