ŠÚKL poškodil reputáciu Sputnika V, tvrdí Matovič. Prídu si Rusi pre vakcínu?

NETKY.SK • 9 Apríl 2021, 11:51 • 2 min
ŠÚKL poškodil reputáciu Sputnika V, tvrdí Matovič. Prídu si Rusi pre vakcínu?

BRATISLAVA – Minister financií Igor Matovič tvrdí, že ŠÚKL nechal preveriť ruskú vakcínu v neregistrovanom laboratóriu. Keďže výsledky kontrol nedopadli dobre, dopustili sa tak poškodenia reputácie Sputnika V.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vicepremiér a minister financií Igor Matovič na tlačovej besede informoval o výsledkoch svojej pracovnej ceste v Moskve, kde s ruskou stranou o vakcíne Sputnik V. Ako v úvode brífingu povedal, spoločne s bývalým ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím sa mu podarilo zazmluvniť 2-milióny kusov ruskej očkovacej látky, ktorá by mohla zachrániť státisíce ľudských životov.

 

Kontrola v neregistrovanom laboratóriu

„Dodávka týchto vakcín mala zrýchliť očkovanie o 40 percent. Ak by sme išli podľa dohodnutého harmonogramu, do konca júna mohlo byť zaočkovaných o 40% viac ľudí. Bohužiaľ, ukázalo sa, že ruská vakcína Sputnik V má na Slovensku príliš veľa vysokopostavených nepriateľov, ktorí robili všetko, aby zahatali cestu jej používaniu,“ povedal Matovič.

 

Dodal, že práve táto skupina ľudí využila Sputnik na zosadenie Mareka Krajčího z ministerského kresla a prinútila vicepremiéra vzdať sa premiérskej funkcie.

 

 

Matovič tiež pripomenul výsledky prieskumov verejnej mienky, podľa ktorých je až 500-tisíc ľudí ochotných sa zaočkovať práve a jedine touto vakcínou. Dodal, že v boji proti pandémii je nevyhnutné dosiahnuť kolektívnu imunitu, ktorú nedosiahneme, ak sa nezaočkuje aj táto časť obyvateľstva.

 

„Môžeme si viesť svoje hybridné vojny, ale ak týmto ľuďom neumožníme sa zaočkovať ruskou vakcínou, doplatíme na to všetci. S Covidom sa tu budeme mordovať ešte v roku 2030,“ skonštatoval minister financií.

 

Súvisiaci článok: Ruský fond tvrdí, že ŠÚKL sa dopustil sabotáže. Úrad sa voči vyjadreniu ohradzuje

 

Vakcínu musíme vrátiť

Matovič potvrdil informácie zo svojho včerajšieho statusu, v ktorom napísal, že Rusko požaduje vrátenie 200-tisíc kusov dodanej vakcíny. Dodal, že v Moskve sa podarilo dosiahnuť „otvorené dvere“ s ruskou stranou, čo to však presne znamená, konkretizovať nechcel. 

 

Dôvodom odstúpenia od zmluvy je, že sa Rusi cítia mimoriadne poškodení tým, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zveril kontrolu šarže Sputnika V laboratóriu, ktoré sa nenachádza v tzv. sieti OMCL.

 

„Bohužiaľ slovenský ŠÚKL zveril posúdenie vakcín neregistrovanému laboratóriu a ich výsledky zaplavili celý svet, čo poškodilo reputácie vakcíny Sputnik V,“ vysvetlil Matovič postoj Moskvy.

 

Priblížil, že včerajšie stretnutie s Kirilom dopadlo dobre, pričom sa mu podarilo vyjednať, aby si Slovensko pred ruskou vakcínou úplne “nezatvorilo dvere“. Bližšie podrobnosti však Matovič nechcel priblížiť.

 

img

 

Potvrdil, že ešte v priebehu dnešného dňa vycestuje na stretnutie s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, s ktorým bude riešiť otázky týkajúce sa ruskej vakcíny.

 

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský povedal, že sa bude snažiť Sputnik V zabezpečiť pre tých, ktorí o ňu majú záujem. Zároveň dodal, že rezort zdravotníctva povolí očkovanie akýmikoľvek očkovacími látkami až vtedy, keď prejdú štandardným schvaľovacím procesom v certifikovanom laboratóriu alebo ho odobrí Európska lieková agentúra (EMA).

 

ŠÚKL pochybenia odmieta

ŠÚKL sa ešte počas štvrtka ostro ohradilo voči vyjadreniam Ruského fondu priamych investícií. V reakcii napísal, že ústav požiadal o spoluprácu 30 oficiálnych laboratórií určených na kontrolu liekov a vakcín v EÚ, ako aj akreditované laboratórium Biomedicínskeho centra SAV. Oficiálne laboratóriá EÚ vzhľadom na vyťaženosť pri prepúšťaní šarží registrovaných vakcín požiadavke nevyhoveli.

 

"Biomedicínske centrum SAV má platné osvedčenie o dodržiavaní správnej výrobnej praxe v rozsahu kontrola kvality liekov. Na to, že testovanie v SAV by malo údajne porušovať utajenú zmluvu s ruským výrobcom, nebol ŠÚKL nikým zodpovedným za dovoz vakcíny upozornený," uviedol ŠÚKL.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona