ŠÚKL dal stovky zákazov na vývoz liekov zo SR

NETKY.SK • 20 December 2016, 13:26 • 2 min
ŠÚKL dal stovky zákazov na vývoz liekov zo SR

BRATISLAVA - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) za necelých sedem dní opäť zakázal vývoz mnohých liekov. Ich reexport pred zmenou pravidiel narastá. ŠÚKL vydal viac ako 550 zákazov. Lieky mali smerovať do ostatných krajín Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Distribútori tak opäť nemohli vyviezť viaceré inzulíny pre diabetikov. Znova sa zakázal aj vývoz vakcíny Infanrix hexa či lieku Clexane na liečbu tromboembolických porúch. Stopku dostali aj Fraxiparine a Fragmin, ktoré zabraňujú tvorbe krvných zrazenín.

 

Rovnako padli zákazy v prípade lieku Strattera pre ľudí s hyperkinetickou poruchou alebo Xeplion a Risperdal Consta na liečbu schizofrénie. ŠÚKL nepovolil ani vývoz lieku Neulasta, ktorý sa používa na zvýšenie počtu bielych krviniek po chemoterapii, ako aj onkoliekov Tyverb, Tarceva a Sutent. Zakázal sa vývoz lieku Viread pre pacientov s HIV či hepatitídou typu B.

 

Vývoz liekov zo Slovenska pred plánovanou zmenou pravidiel ich reexportu stúpa. K zmene dôjde od budúceho roka. Distribučné firmy nebudú môcť za hranice vyvážať lieky, ktoré sú hradené z verejného zdravotného poistenia. Robiť to budú môcť ich výrobcovia či držitelia registrácií. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) verí, že legislatívna zmena bude fungovať od prvého dňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies