Šufliarsky vydal ďalší pokyn v kauze odpočúvania novinárov

NETKY.SK • 10 December 2014, 15:32 • 2 min
Šufliarsky vydal ďalší pokyn v kauze odpočúvania novinárov

BRATISLAVA - Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky opakovane vydal dozorovému prokurátorovi pokyn na ukončenie kauzy odpočúvania novinárov Vojenským obranným spravodajstvo.

slovakia

left justify in out

Pôvodne mal dozorový prokurátor ukončiť kauzu do konca novembra. Najnovšie, keďže sa tak nestalo, vydal Šufliarsky dozorovému prokurátorovi pokyn, aby ukončil prípravné konanie do konca januára budúceho roku. "Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky opakovane vykonal skutkovo–právnu analýzu v trestnej veci a zároveň v pondelok 8. decembra vydal dozorovému prokurátorovi pokyn, ktorým mu uložil ukončiť prípravné konanie do 30. januára 2015. V prípravnom konaní v čase od 1. októbra 2014 do 28. novembra tohto roku námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek konštatoval čiastočné prieťahy v postupe vyšetrovateľa Policajného zboru (PZ) SR. Nezákonný postup vyšetrovateľa PZ SR pri vykonávaní dôkazných prostriedkov a iných úkonov trestného konania nezistil. Prokurátorovi uložil pokyn, akým spôsobom má postupovať pri zisťovaní skutkového stavu veci a akým spôsobom má vykonať dozorové oprávnenia vo vzťahu k plánovaným dôkazným prostriedkom. Zároveň prokurátora upozornil na nesplnenie ním vydaného pokynu zo 14. novembra tohto roku a zdôraznil prijatie účinnejších opatrení smerujúcich k skončeniu prípravného konania," informovala dnes TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.
     

Šufliarsky v druhej polovici októbra opakovane vykonal v tomto prípade skutkovo-právnu analýzu a zároveň vydal dozorovému prokurátorovi pokyn, aby prípravné konanie ukončil do piatka 28. novembra tohto roku. Šufliarsky už začiatkom augusta zistil, že vyšetrovanie trvá príliš dlho. "Preskúmaním súvisiacich spisových materiálov sa zistilo, že trestné konanie trvá takmer tri roky, pričom jeho dĺžka nie je adekvátna a primeraná závažnosti skutku," informovala vtedy Predajňová. Dozorujúci prokurátor potom dostal pokyn, aby prípravné konanie ukončil do 30. septembra. Aj keď prípravné konanie nebolo do konca septembra ukončené, Šufliarsky pri ďalšej analýze nezistil, že by od augusta došlo k prieťahom.
     

Odpočúvanie novinárov bolo medializované v novembri 2011 za vedenia Ľubomíra Galka (SaS), ktorý musel pre túto kauzu odstúpiť z postu ministra obrany. Koncom júla tohto roku sa bol na GP informovať, ako napreduje vyšetrovanie kauzy, minister obrany Martin Glváč (Smer-SD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona