Súdy už začali komunikovať elektronicky, poštu doručujú do e-schránok

NETKY.SK • 2 November 2016, 14:04 • 2 min
Súdy už začali komunikovať elektronicky, poštu doručujú do e-schránok

BRATISLAVA – Súdy sú pripravené a začali komunikovať elektronicky s tými, ktorí už majú aktivovanú elektronickú schránku. Uviedla to dnes štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Mária Kolíková. Povinnosť doručovať písomnosti takýmto spôsobom platí pre súdy po uplynutí výnimky od 1. novembra.

slovakia

left justify in out

Právnické aj fyzické osoby s aktivovanými e-schránkami by nemali zabudnúť kontrolovať jej obsah. Môžu totiž zmeškať dôležitú lehotu pre uplatnenie si svojho práva na súde, upozorňuje najnovšie na svojej internetovej stránke ministerstvo spravodlivosti.

 

„Urobili sme všetko pre to, aby súdy na to pripravené boli a vedeli komunikovať elektronicky,“ zdôraznila Kolíková. Súdy budú doručovať do aktivovaných e-schránok rozhodnutia, žiadosti, vyjadrenia, stanoviská alebo napríklad výzvu súdu na zaplatenie súdneho poplatku.

 

Podľa štátnej tajomníčky budú vyhotovovať prvopisy elektronicky a tým, ktorí majú aktivovanú e-schránku, ich budú zasielať takouto formou automaticky. Tá má rovnaké účinky, ako keď je písomnosť doručená zo súdu v papierovej podobe do poštovej schránky. Lehota na podanie opravného prostriedku začne plynúť pri elektronickom spôsobe po doručení do e-schránky alebo uplynutím lehoty uloženia, ktorej dĺžka závisí od typu písomnosti.

 

Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) dnes informoval, že momentálne má e-schránku aktivovaných asi 8000 právnických a asi 13.000 fyzických osôb. Od začiatku budúceho roka ju budú mať právnické osoby k dispozícii automaticky a orgány verejnej správy vrátane súdov im budú zasielať rozhodnutia výlučne elektronicky. Fyzické osoby o aktiváciu musia požiadať.

„Pre komfort občana a podnikateľa je v každej schránke aj systém notifikácie, aby nemuseli každý deň schránku niekoľkokrát otvárať a byť nervózni, či niečo prišlo, alebo nie. Budú si môcť v schránke aktivovať spôsob upozornenia, buď formou e-mailu, alebo sms správou,“ vysvetlil Pellegrini.

 

Elektronické doručovanie by podľa podpredsedu vlády malo priniesť úsporu času a administratívnych nákladov pre úrady a tiež benefity pre občana a podnikateľov. Kolíková uviedla, že v úvode nemožno očakávať zrýchlenie súdneho konania, naopak, duálny systém v úvode súdom skôr prácu skomplikuje.

 

„Ja by som hneď priamo nesľubovala, že teraz od prvého novembra sa týmto zrýchli súdne konanie. Všetci sa oboznamujú s tým, čo znamená elektronická komunikácia. Pre všetkých je to komplikovanejšie, ako každá zmena, ale tú zmenu sme zaviedli preto, že to v konečnom dôsledku má priniesť efekt, takže je dôležité, aby sme sa s tým čo najlepšie vysporiadali a potom ten efekt by mal prísť,“ doplnila štátna tajomníčka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies