Súdy budú civilné pojednávania povinne nahrávať

NETKY.SK • 27 November 2014, 18:14 • 2 min
Súdy budú civilné pojednávania povinne nahrávať

BRATISLAVA - Súdy budú od 1. januára vyhotovovať popri zápisnici z pojednávaní v občianskom súdnom konaní aj zvukový záznam. Vyplýva to z novely Občianskeho súdneho poriadku (OSP), ktorú dnes 109 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

slovakia

left justify in out

Novelu OSP predložil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD). Z jeho pohľadu ide o balík technických opatrení, ktoré priniesla aplikačná prax. "Prinášajú možnosť zrýchliť a sfunkčniť konania, pretože súdy sú zavalené množstvom hromadných žalôb, nápad je oproti minulému roku veľmi zvýšený," vysvetlil Borec. Od povinného nahrávania súdnych pojednávaní si minister sľubuje skultivovanie prednesov v súdnej sieni a menej neskorších sporov, čo počas pojednávania zaznelo a čo nie. "Navyše postupne aj zrýchlenie samotného konania pred súdom," doplnil.
     

Ministerstvo pripravuje takúto povinnosť i v trestnom konaní. Z trestných súdov dnes pojednávania pravidelne nahráva iba Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Borec vysvetlil, že zavedenie povinného nahrávania pojednávaní v trestnom konaní bude nasledovať v krátkom čase.
     

Súdne pojednávanie sa bude zaznamenávať s využitím technického zariadenia určeného na zaznamenávanie zvuku. Záznam sa bude uchovávať na nosiči dát a bude súčasťou súdneho spisu.
     

Okrem tejto povinnosti novela OSP rieši, za akých podmienok môže do občianskeho súdneho konania vstúpiť právnická osoba venujúca sa ochrane práv spotrebiteľa. Tiež to, v akých prípadoch je vedľajší účastník oprávnený podať opravný prostriedok, prípustnosť dovolania v exekučných veciach, či možnosť skrátenia odôvodnenia rozhodnutia dovolacieho súdu formou odkazu na skoršie rozhodnutie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies