Súdny proces so Slovákom Jozefom Roháčom: Celé maďarské podsvetie sa zbláznilo

NETKY.SK • 29 Marec 2016, 13:46 • 2 min
Súdny proces so Slovákom Jozefom Roháčom: Celé maďarské podsvetie sa zbláznilo

BUDAPEŠŤ - Všetci štyria obvinení v zlúčenom súdnom procese, ktorý sa týka bombového atentátu na budapeštianskej ulici Aranykéz z roku 1988 a dvoch prípadov vrážd vykonaných v Budapešti v roku 1998, dnes žiadali oslobodenie spod obžaloby.

slovakia

left justify in out

Hlavným obvineným v tomto procese je Slovák Jozef Roháč.

 

Podľa spravodajského servera 24.hu na súde hlavného mesta využili právo posledného slova všetci štyria obvinení, každý okrem Tamása P. hovoril zhruba hodinu. Jozef Roháč vyhlásil, že "celé maďarské podsvetie sa zbláznilo".

 

Prejednávané zločiny si vyžiadali celkom šesť obetí. Vynesenie rozsudku na prvom stupni vytýčil súd na štvrtok 31. marca.

 

Prokurátor pre Jozefa R. a Tamása P. minulý pondelok žiadal doživotný trest odňatia slobody. V prípade Jozefa Roháča žiadal, aby bol uznaný za vinného z trestného činu plánovanej viacnásobnej vraždy s ohrozením života mnohých ľudí, ako aj zo spolupáchateľstva pri zneužití strelnej zbrane a streliva. Tamás P. je podľa prokurátora zodpovedný za objednanie uvedeného atentátu.

 

Ďalší občan SR je obvinený zo spolupáchateľstva a štvrtým obvineným je maďarský občan Attila Ferencsik.

 

Podľa prokuratúry Jozef Roháč na objednávku neznámej osoby zavraždil v roku 1998 maďarského podnikateľa Jánosa Fenyőa. V druhom prípade mal tento Slovák na objednávku obvineného Tamása P. spáchať atentát na budapeštianskej ulici Aranykéz. Obeťami výbuchu osobného vozidla značky Polski Fiat sa stali štyria ľudia, medzi nimi aj podnikateľ József Károly Boros, ktorý spolupracoval v naftových kauzách s políciou.

 

Hlavná budapeštianska prokuratúra vzniesla obvinenie voči Jozefovi Roháčovi 19. marca 2013. V zmysle obžaloby bol tento občan SR pred 11. februárom 1998 neznámou osobou požiadaný, aby zavraždil podnikateľa Fenyőa. Obvinený podľa vyšetrovateľov súhlasil so spáchaním vraždy a v príprave tohto trestného činu mu pomáhali Ladislav T. a Jozef H.

 

Podľa prokuratúry Jozef Roháč a Ladislav T. spáchali uvedenú vraždu automatickou zbraňou s tlmičom. Spolu s Jozefom H. podnikateľa dlhšiu dobu sledovali. Prokuratúra vzniesla obvinenie voči Jozefovi Roháčovi z trestného činu úkladnej vraždy, zneužitia zbrane a streliva. Ladislava T. obvinili z trestného činu napomáhania k úkladnej vražde a zneužitia zbrane i streliva. Prípad Jozefa H. a neznámeho objednávateľa vraždy prokuratúra oddelila.

 

Maďarský Národný úrad vyšetrovania (NNI) vypočul začiatkom marca 2013 Jozefa R. v prípade bombového atentátu na budapeštianskej ulici Aranykéz z roku 1988 ako podozrivého.

 

Obvineného Jozefa Roháča zadržali vo februári 2011 na Slovensku na základe európskeho zatykača vydaného v Maďarsku. Od 18. apríla 2011 je vo vyšetrovacej väzbe v Maďarsku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona