Súdny dvor EÚ vrátil spor o miliardovú pokutu pre Intel na opätovné posúdenie

NETKY.SK • 6 September 2017, 12:25 • 2 min
Súdny dvor EÚ vrátil spor o miliardovú pokutu pre Intel na opätovné posúdenie

BRUSEL/LUXEMBURG - Súdny dvor EÚ dnes zrušil rozsudok Všeobecného súdu EÚ, ktorý potvrdil pokutu vo výške 1,06 miliardy eur uloženú technologickej spoločnosti Intel Európskou komisiou (EK) za zneužitie dominantného postavenia. Prípad sa vracia Všeobecnému súdu, aby preskúmal tvrdenia predložené spoločnosťou, týkajúce sa schopnosti sporných zliav obmedziť hospodársku súťaž.

slovakia

left justify in out

Komisia 13. mája 2009 uložila americkému výrobcovi mikroprocesorov Intel pokutu vo výške 1,06 miliardy eur z dôvodu, že v rozpore s pravidlami hospodárskej súťaže EÚ a Európskeho hospodárskeho priestoru zneužil svoje dominantné postavenie na trhu s procesormi x86.

 

Podľa EK firma zneužívala svoje dominantné postavenie na svetovom trhu s procesormi x86 od októbra 2002 do decembra 2007 uplatňovaním stratégie, ktorej cieľom bolo vylúčiť jediného vážneho konkurenta, spoločnosť Advanced Micro Devices (AMD), pričom spoločnosť Intel mala dominantné postavenie s vyše 70-% podielom na trhu.

 

Komisia poukázala, že firma Intel poskytovala zľavy štyrom hlavným výrobcom počítačov (Dell, Lenovo, HP a NEC) pod podmienkou, že od nej budú nakupovať väčšinu alebo prevažnú väčšinu svojej potreby procesorov x86. Podľa EK takéto "zaručenie vernosti" od výrobcov počítačov znížilo schopnosť konkurentov Intelu súťažiť na základe vlastností svojich procesorov x86 a protisúťažné správanie firmy prispelo k obmedzeniu spotrebiteľa pri výbere, ako aj k nižšej motivácii k inováciám.

 

Intel podal proti rozhodnutiu EK žalobu na Všeobecný súd EÚ. Navrhoval zrušenie tohto rozhodnutia alebo podstatné zníženie pokuty. Všeobecný súd EÚ rozsudkom z 12. júna 2014 zamietol túto žalobu v celom rozsahu.

 

Spoločnosť sa proti rozsudku odvolala na Súdny dvor EÚ s tvrdením, že Všeobecný súd vychádzal z nesprávneho právneho posúdenia, keď nepreskúmal sporné zľavy vzhľadom na všetky relevantné okolnosti v danej veci.

 

Súdny dvor dnes rozhodol, že Všeobecný súd bol povinný preskúmať všetky tvrdenia spoločnosti Intel a zrušil jeho rozsudok. Súdny spor sa tak vracia späť Všeobecnému súdu, ktorý má preskúmať tvrdenia spoločnosti Intel o schopnosti sporných zliav obmedziť hospodársku súťaž.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies