Súdny dvor EÚ rozhodol o otázkach Slovenska k mýtnemu tendru

NETKY.SK • 30 Marec 2012, 07:25 • 2 min
Súdny dvor EÚ rozhodol o otázkach Slovenska k mýtnemu tendru

Súdny dvor EÚ rozhodol o otázkach Slovenska k mýtnemu tendru - Doprava Súdny dvor EÚ dnes rozhodol o otázkach súvisiacich s mýtnym tendrom, s ktorými sa naň obrátil Najvyšší súd SR. Súdny dvor tak podal Slovensku výklad európskeho práva na základe týchto

slovakia

left justify in out

img

Súdny dvor EÚ dnes rozhodol o otázkach súvisiacich s mýtnym tendrom, s ktorými sa naň obrátil Najvyšší súd SR. Súdny dvor tak podal Slovensku výklad európskeho práva na základe týchto otázok, nezaoberal sa však samotnými okolnosťami mýtneho tendra. Tie musí posúdiť Najvyšší súd SR. TASR o tom informoval hovorca Ministerstva spravodlivosti SR Peter Bubla.
      "Súdny dvor potvrdil, že verejný obstarávateľ je povinný spýtať sa na neobvykle nízku cenu. To je v poriadku, čo Slovensko v tomto konaní ani nenamietalo," opísal Bubla. Táto povinnosť vyplýva podľa jeho slov zo smernice aj zo slovenského zákona a verejný obstarávateľ ju dodržal. "Či žiadosť o vysvetlenie neobvykle nízkej ceny spĺňala potrebné požiadavky, Súdny dvor EÚ nerozhodol, lebo o tom musí rozhodnúť až Najvyšší súd SR," dodal Bubla.
      Pokiaľ ide o povinnosť verejného obstarávateľa spýtať sa na súlad ponuky s technickými špecifikáciami v súťažných podkladoch, Súdny dvor v rozsudku vyslovil, že právo EÚ takúto povinnosť verejnému obstarávateľovi neukladá. "Dokonca naznačil, prečo by bola veľmi problematická," doplnil Bubla. V ďalších bodoch síce Súdny dvor EÚ podľa jeho slov formuloval isté okolnosti, za ktorých by sa verejný obstarávateľ mohol alebo mal spýtať, ale či sa tak malo stať aj v tomto prípade, musí posúdiť Najvyšší súd SR.
      "V súčasnosti je tak na Úrade pre verejné obstarávanie (ÚVO) a Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), aby ďalej hájili svoju pozíciu pred Najvyšším súdom SR v súlade s týmto rozsudkom," podotkol Bubla. Zároveň je na ministerstve dopravy, aby ďalej komunikovalo s Európskou komisiou s ohľadom na konanie proti Slovensku. V tejto súvislosti totiž hrozí Slovensku pokuta pre postup pri výbere uchádzača na vybudovanie mýtneho systému, ktorý prebehol za čias prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies