Súdny dvor EÚ rozhodol, Brusel vydal pokyny k prenosu osobných údajov do USA

NETKY.SK • 6 November 2015, 12:58 • 2 min
Súdny dvor EÚ rozhodol, Brusel vydal pokyny k prenosu osobných údajov do USA

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes pripomenula, že už od januára 2014 pracuje na zvýšení bezpečnosti prenosu údajov európskych občanov. Komisia po rozsudku Súdneho dvora EÚ zintenzívnila rokovania s USA o obnovenom a bezpečnom rámci pre prenos osobných údajov.

slovakia

left justify in out

Európsky súdny dvor v rozsudku v prípade Schrems zo 6. októbra vyzdvihol význam základného práva na ochranu údajov, a to aj v prípadoch, keď sú osobné údaje prenášané do tretích krajín.

Komisia po tomto rozsudku zintenzívnila rokovania so Spojenými štátmi o obnovenom a bezpečnom rámci pre prenos osobných údajov a chce dokončiť tieto rokovania do troch mesiacov.

Dovtedy sa musia podniky riadiť rozsudkom Súdneho dvora EÚ a pre prenos údajov využívať dostupné alternatívne nástroje. Exekutíva EÚ v nadväznosti na rozsudok dnes vydala usmernenia upravujúce možnosti transatlantických prenosov údajov do doby, než bude zavedený nový rámec. Komisia tak plní záväzok, ktorý v deň vynesenia rozsudku oznámili prvý podpredseda EK Frans Timmermans a eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová. Vysvetľujúce oznámenie EK predstavuje alternatívne mechanizmy pre prenosy osobných údajov do Spojených štátov. Komisia bude tiež pokračovať v úzkej spolupráci s nezávislými orgánmi na ochranu údajov, aby zabezpečila jednotné uplatňovanie rozsudku.

 

"Občania potrebujú solídne záruky, ktoré zabezpečia ochranu ich základných práv. A podniky musia mať počas tohto prechodného obdobia k dispozícii čo najjasnejšie informácie. Dnes sa pokúšame vysvetliť, za akých podmienok môžu podniky v tomto prechodnom období legálne prenášať údaje. Budeme pokračovať v spolupráci s národnými orgánmi na ochranu údajov, ktoré majú na starosti presadzovanie zákonov v oblasti ochrany údajov v členských štátoch," vysvetlila Jourová. Dodala, že EÚ zintenzívnila rozhovory s USA o novom a solídnym rámci pre prenos údajov cez Atlantik a v tejto diskusii bude pokračovať na budúci týždeň počas svojej návštevy vo Washingtone.

 

Komisia dnes zdôraznila, že dojednania o bezpečnom prístave už nemôžu slúžiť ako právny základ pre prenosy osobných údajov do Spojených štátov, lebo tak o tom rozhodol Súdny dvor EÚ. EK bude preto pokračovať v práci na dokončenie rokovaní o aktualizovanom a solídnom rámci pre transatlantické prenosy osobných údajov, ktoré musia spĺňať požiadavky definované v rozsudku Súdneho dvora EÚ. Ide najmä o obmedzenie prístupu verejných orgánov USA k osobným údajom a s tým súvisiace záruky. Okrem toho rozhodnutia o adekvátnej ochrane musia byť zmenené tak, aby zaručili orgánom na ochranu údajov právo vyšetrovať sťažnosti jednotlivcov. V oznámení EK je predstavený alternatívny základ pre prenosy osobných údajov do USA bez toho, aby tým bola akokoľvek obmedzená nezávislosť orgánov členských štátov pre ochranu údajov, či ich právomoc skúmať zákonnosť takýchto prenosov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona