Súdny dvor EÚ označil sankcie EÚ voči Rusku za absolútne legitímne

NETKY.SK • 28 Marec 2017, 12:52 • 2 min
Súdny dvor EÚ označil sankcie EÚ voči Rusku za absolútne legitímne

BRUSEL/LUXEMBURG - Európsky súdny dvor (ESD) v Luxemburgu dnes konštatoval, že sankcie Európskej únie uvalené na Rusko a ruské spoločnosti, vrátane ropného gigantu Rosnefť, sú legitímne.

slovakia

left justify in out

EÚ uvalila sankcie na niektoré ruské spoločnosti 31. júla 2014 ako reakciu na rolu Ruska v kríze na Ukrajine. Tieto sankcie Rosnefti i iným spoločnostiam bránia získať financie zo zahraničia, spolupracovať so západnými firmami a vyvážať "citlivé tovary a technológie".

 

Dnešné rozhodnutie je odpoveďou na žiadosť britského súdu, ktorý vo februári roku 2015 požiadal ESD, aby zaujal svoje stanovisko k prípadu. Stalo sa tak po tom, ako spoločnosť Rosnefť predtým napadla sankcie EÚ na súde v Británii, kde podala žalobu proti Rade EÚ.

 

ESD v dnešnom verdikte deklaroval, že nenašiel nijaké prvky, ktoré by mohli spochybniť legitímnosť obmedzení prijatých Európskou úniou. V rozhodnutí súdu sa tiež poznamenáva, že zmluva o partnerstve a spolupráci medzi EÚ a Ruskom nie je v rozpore s uvalením sankcií. Luxemburský súd poukázala aj na to, že sankčné opatrenia nemôžu byť využité na zmrazenie bankových aktív.

 

Ako uviedla agentúra RIA Novosti, advokát ruskej spoločnosti Lode Van Den Hende z kancelárie Herbert Smith Freehills, špecializujúcej sa na obchodné právo, označil rozhodnutie ESD za sklamanie. Dodal tiež, že tento verdikt je konečný a nie je možné sa proti nemu odvolať.

 

Právnik okrem toho poznamenal, že dnešné rozhodnutie ESD vytvára problém v oblasti súdnej ochrany spoločností pred reštriktívnymi opatreniam EÚ. Súdny dvor podľa jeho slov súhlasil s faktom, že terčom sankcií uvalených na ten-ktorý štát sa môže stať aj spoločnosť, ktorá patrí štátu len čiastočne.

 

"S takýmto niečím sme sa predtým nestretli a nie je jasné, k čomu to povedie. Je však jasné, že toto rozhodnutie výrazne znížilo hranice pre uvalenie sankcií," uviedol právnik pre agentúru TASS.

 

Rosnefť je verejne obchodovateľnou spoločnosťou, ale 69 percent jej akcií je majetkom ruskej vlády. V čase uvalenia sankcií - v roku 2014 - 20 percent akcií tejto ruskej spoločnosti patrilo britskému ropnému koncernu BP. Advokát spresnil, že rozhodnutie o sankciách zasiahlo tak aj európskych akcionárov Rosnefti.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies