Súdny dvor EÚ: Kaddáfího bratranec Kaddáf Dam je neprávom na zozname sankcií

NETKY.SK • 25 September 2014, 14:19 • 2 min
Súdny dvor EÚ: Kaddáfího bratranec Kaddáf Dam je neprávom na zozname sankcií

BRUSEL/LUXEMBURG - Súdny dvor EÚ vyniesol rozsudok, podľa ktorého bol Kaddáf Dam, bratranec bývalého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, neprávom obvinený z terorizmu a zaradený na "čierny zoznam" EÚ.

slovakia

left justify in out

Kaddáf Dam sa v roku 2011 ocitol na čiernej listine osôb so zákazom vycestovať do priestoru EÚ a bol mu zabránený prístup k majetkom a aktívam v Európe. Súdny dvor EÚ ale v utorok skonštatoval, že na zozname sankcií sa ocitol neprávom.
     

V roku 2011, keď padol Kaddáfího režim, diplomati EÚ vypracovali oznam osôb, voči ktorým boli uvedené sankcie. Na čiernom zozname sa ocitol aj bratranec Muammara Kaddáfího. Obvinenia, ktorým čelil, sa týkali plánovania operácií proti predstaviteľom líbyjskej opozície žijúcim v zahraničí a spoluúčasti na niektorých teroristických činoch.
     

EÚ ponechala jeho meno na zozname sankcií aj v rokoch 2013 a 2014, čo Dam súdne napadol. Súdna inštancia EÚ sú sídlom v Luxemburgu mu dala za pravdu. Sudcovia upozornili na skutočnosť, že situácia v Líbyi sa od pádu Kaddáfího režimu zmenila a Európania už na predlžovanie sankcií voči Kaddáfovi Damovi nemajú pádny argument. 
     

Ako Súdny dvor pripomenul, EÚ síce tvrdí, že táto osoba je aj naďalej hrozbou pre mier v Líbyi, avšak žiadne dôkazy o "nebezpečnosti" sťažovateľa neboli predložené.
     

EÚ môže voči súdnemu rozhodnutiu podať odvolanie. Dovtedy bude meno tohto líbyjského občana na zozname sankcií aj naďalej, lebo existuje riziko, že v opačnom prípade by počas odvolacieho konania mohol vyprázdniť svoje európske účty - a nakoniec sa môže preukázať, že jeho meno bolo na sankčný zoznam zaradené právom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies