Súdny dvor EÚ definoval čas príletu lietadla

NETKY.SK • 4 September 2014, 12:41 • 2 min
Súdny dvor EÚ definoval čas príletu lietadla

FRANKFURT - Súdny dvor EÚ (ECJ) vo štvrtok rozhodol, že čas príletu lietadla je moment, kedy sa otvoria jeho dvere.

slovakia

left justify in out

To napomôže prehľadu cestujúcich o tom, kedy majú nárok na odškodnenie za meškanie. "Súd dospel k záveru, že čas príletu, ktorý sa používa na meranie dĺžky meškania, ktorému sú cestujúci vystavení, zodpovedá času, v ktorom sú otvorené aspoň jedny dvere lietadla, je teda predpoklad, že v tú chvíľu je cestujúcim povolené opustiť lietadlo," uviedol ECJ.

 

Súd pred dvoma rokmi povedal, že letecké spoločnosti musia vyplatiť kompenzáciu cestujúcim v prípade, že ich let sa oneskoril o viac ako tri hodiny. Zmätok okolo merania meškania však viedol k ďalšej žalobe. Cestujúci žaloval spoločnosť Germanwings, ktorá je nízkonákladovou dcérou nemeckého leteckého prepravcu Lufthansa po tom, ako odmietla zaplatiť sumu 250 eur ako odškodnenie za meškanie dlhšie ako tri hodiny. Germanwings však trvala na tom, že dorazila s meškaním len 2 hodiny a 58 minút. 

 

Súdny dvor Európskej únie preto rozhodol, že let možno považovať za pokračujúci, pokiaľ sú cestujúci zatvorení v lietadle, a preto pre nich platí obmedzenie na komunikáciu s vonkajším svetom, ktoré im bráni v plnení ich osobných a obchodných aktivít.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies