Súdna rada zvolila M. Kučeru za kandidáta Všeobecného súdu EÚ, získal 10 hlasov

NETKY.SK • 26 November 2018, 15:25 • 2 min
Súdna rada zvolila M. Kučeru za kandidáta Všeobecného súdu EÚ, získal 10 hlasov

BRATISLAVA - V poradí štvrtým kandidátom Slovenska na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu by sa mal stať právnik Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu Michal Kučera.

slovakia

left justify in out

V tajnej voľbe ho na pondelkovom zasadnutí zvolila Súdna rada, Kučeru podporilo desať z celkovo 15 prítomných členov. Kandidatúru ešte musí odsúhlasiť vláda.

 

Okrem Kučeru sa o post sudcu Všeobecného súdu EÚ uchádzal aj bývalý predseda Ústavného súdu SR Ján Mazák. Obaja boli účastníkmi voľby kandidáta už v januári. Kučera vtedy dostal jeden hlas a skončil tretí. Mazák v pondelok získal vo voľbe päť hlasov, proti jeho kandidatúre bolo rovnako päť členov Súdnej rady.

 

Navrhovateľmi Kučeru na post kandidáta dodatočného sudcu boli Slovenská advokátska komora a Notárska komora SR. Mazáka na post kandidáta navrhol člen Súdnej rady Jozef Vozár.

 

img

Palác ľudských práv v Štrasburgu, sídlo Súdu od roku 1995. Zdroj: Wikipedia

 

Uchádzači na kandidátov boli na zasadnutí Súdnej rady vypočúvaní, obaja predstavili svoju predchádzajúcu odbornú činnosť. Boli tiež vyzvaní preukázať znalosť francúzskeho jazyka. Na zasadnutí bol prerokovaný aj list sudcu Juraja Sopoligu, v ktorom otvorene kritizoval Mazáka.

 

Po schválení vládou sa Kučera stane oficiálne štvrtým kandidátom Slovenska na jeden z najvýznamnejších súdnych postov v Európskej únii. Predošlí kandidáti – Mária Patakyová, Radoslav Procházka a Ivan Rumana neuspeli v Bruseli, kde ich kandidatúru neodsúhlasil poradný výbor Rady EÚ.

 

V júni vláda rozhodla o stiahnutí návrhu Ivana Rumana na post sudcu Všeobecného súdu EÚ. Miesto dodatočného sudcu malo Slovensko obsadiť už v septembri 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies