Súdna rada zostáva bez podpredsedu, nik nezískal potrebnú podporu

NETKY.SK • 25 September 2017, 15:52 • 2 min
Súdna rada zostáva bez podpredsedu, nik nezískal potrebnú podporu

BRATISLAVA – Súdna rada SR zostáva bez podpredsedu. Ani jeden z dvojice kandidátov Miloš Kolek a Pavol Pilek nezískal dostatočný počet 10 hlasov. Nitrianskemu sudcovi Pavlovi Pilekovi na zvolenie chýbal jeden hlas, získal ich deväť. Prešovského sudcu Miloša Koleka podporilo vo voľbe päť členov Súdnej rady.

slovakia

left justify in out

Obaja kandidáti sa dostali do rady ako zástupcovia sudcov po májovej voľbe. Kolek získal od ostatných sudcov najviac hlasov, 677. Pileka v máji volilo 603 sudcov, menej zo zvolených členov rady za sudcov v májovej voľbe získal len Daniel Hudák.

 

Práve na fakt, že Kolek bol do rady zvolený s najsilnejším madátom upozornila pred voľbou jedna z navrhovateliek jeho kandidatúry Elena Berthótyová. „Má najsilnejší mandát. Dobré meno a povesť si buduje svojou rozhodovacou činnosťou,“ vyhlásila.

Šéf bratislavského krajského súdu Ľuboš Sádovský pred voľbou otvoril otázku „disponibility“ kandidáta. Podľa neho podpredseda Súdnej rady SR s predsedom musí operatívne riešiť množstvo vecí.

 

Z jeho interpretáciou ale nesúhlasil Jozef Vozár, ktorý zdôraznil, že telefonovať a mailovať sa dá aj do Prešova, nielen Nitry a preto nechcel nikoho favorizovať. Aj šéfka rady Lenka Praženková upozornila, že odborne a ľudsky môžu tento post zastávať obaja kandidáti, s podpredsedom pôjde ale o komunikáciu na dennej báze.
 

Pri dnešnej voľbe zohrala úlohu aj otázka „disponibility“ kandidátov. Podľa člena rady a predsedu Krajského súdu v Bratislave Ľuboša Sádovského musí podpredseda rady s predsedom riešiť veľa operatívnych vecí, čo by bolo pre Koleka problematické. S tým nesúhlasil člen rady Jozef Vozár, podľa ktorého sa dá cez telefón a internet komunikovať rovnako dobre z Prešova ako z Nitry.

 

Praženková sa vyjadrila, že odborne a ľudsky môžu post zastávať obaja kandidáti. S podpredsedom však pôjde podľa nej o komunikáciu na dennej báze, čím naznačila jej podporu pre Pileka. Voľbu podpredsedu mala Súdna rada aj na programe júlového volebného zasadnutia, odložila ju však. Trojica členov rady na čele s Berthotyovou vtedy navrhla za podpredsedu Koleka.

 

Predsedníčka Súdnej rady informovala novinárov, že ďalšia voľba sa uskutoční na najbližšom zasadnutí. „Je potrebné, aby bola táto funkcia obsadená z hľadiska fungovania Súdnej rady,“ uviedla Praženková. Vysvetlila, že vzdialenosť domovského súdu budúceho podpredsedu od sídla Súdnej rady zohráva úlohu. „Najradšej by som bola, aby to bolo rýchlejšia dostupnosť, tak do tej hodiny, ale to je otázka hlasovania, to nezáleží len na mne,“ ozrejmila s tým, že je dobré, keď je podpredseda bližšie po ruke a dokáže predsedu operatívne zastúpiť.

 

Kolek uznal, že požiadavka na dosažiteľnosť podpredsedu Súdnej rady, ktorý na rozdiel od predsedu vykonáva i sudcovskú činnosť, môže mať význam. „Sú veci, ktoré sa po telefóne vybavujú horšie. Pre mňa je lepšie osobné stretnutie. Z tohto pohľadu to chápem,“ pripustil. Sudca sa však aj tak chce zúčastniť ďalšej voľby. „Zatiaľ si myslím, že pokiaľ ma navrhnú, nemám dôvod meniť svoje stanovisko,“ ozrejmil. „Pokiaľ je ochota na obidvoch stranách a aj pani predsedníčka by bola stotožnená s tým, že aj tento človek môže byť jej dobrý podpredseda, tak by to mohlo fungovať,“ doložil.

 

Pavol Pilek zatiaľ nevedel uviesť, či bude kandidovať opäť. Potrebuje si vyhodnotiť dnešnú neúspešnú voľbu a premyslieť postup. „Chápem, že predsedníčka chce mať nejakú kontinuitu v prípade neprítomnosti. My sme si názorovo asi v tých podstatných právnych veciach blízki a možno aj tá vzdialenosť a dostupnosť pri nejakých činnostiach a konzultáciách, ktoré by z toho vyvstali,“ odpovedal na otázku, čo ho presvedčilo dnes kandidovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona