SÚDNA RADA: Víta rozhodnutie I. Gašparoviča vrátiť novelu zákona NR SR

NETKY.SK • 5 November 2010, 13:05 • 2 min
SÚDNA RADA: Víta rozhodnutie I. Gašparoviča vrátiť novelu zákona NR SR

SÚDNA RADA: Víta rozhodnutie I. Gašparoviča vrátiť novelu zákona NR SR

slovakia

left justify in out

img

Súdna rada SR víta rozhodnutie prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý vrátil Národnej rade SR zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o Súdnej rade SR.
"Na logické a právne pochopenie zdôvodnenia a návrhov hlavy štátu netreba byť ani právnik. Prezident Gašparovič, ktorý sa opieral jedine o ústavu a nález Ústavného súdu, dal poslancom šancu na opravu. Tomuto stavu sa však dalo predísť, ak by sa neignorovali legislatívne pripomienky sudcovských stavovských organizácií, Súdnej rady a odbornej verejnosti," uviedol predseda Súdnej rady SR Štefan Harabin. Súdna rada svoje pripomienky zverejnila i na webovej stránke. Vládny návrh zákona totiž zavádza okrem iného retroaktivitu pre súčasných členov rady, ktorí boli zvolení v priamych, tajných, demokratických voľbách, kedy hlasovať mohol každý sudca na Slovensku. Uvádza sa v stanovisku Kancelárie Súdnej rady.
Novelu zákona o Súdnej rade vrátil prezident SR Gašparovič späť do parlamentu vo štvrtok 4. novembra. Na prelomenie prezidentovho veta bude v parlamente potrebných 76 hlasov.  
Hlave štátu sa napríklad nepáči, že členom Súdnej rady by po novom nemohli byť predsedovia a podpredsedovia súdov. "Podľa môjho názoru nemožno zákonom ustanoviť nezlučiteľnosť funkcie člena Súdnej rady s funkciou predsedu súdu a podpredsedu súdu," zdôvodnil prezident. Okrem toho nepovažuje ani za vhodné, aby zo zápisníc zasadnutia Súdnej rady bolo zrejmé, akými úvahami sa pri svojich rozhodnutiach riadila.
Novela počítala aj s posilnením prvku občianskej kontroly nad činnosťou rady tým, že jej zasadnutia budú verejné. Účasť verejnosti mala podľa novely zostať obmedzená len v prípade hlasovania v niektorých personálnych otázkach. Zákon mal nadobudnúť účinnosť od 1. januára budúceho roka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies