Súdna rada SR sa pre plošné previerky sudcov obráti na Ústavný súd SR

NETKY.SK • 26 August 2014, 12:15 • 2 min
Súdna rada SR sa pre plošné previerky sudcov obráti na Ústavný súd SR

BRATISLAVA - Súdna rada SR sa obráti na Ústavný súd SR, aby posúdil, či plošné preverovanie sudcovskej spôsobilosti je v súlade s Ústavou SR. Potvrdil to dnes jej podpredseda Ján Vanko.

slovakia

left justify in out

"Súdna rada to ešte nemôže poslať, pretože zákon je účinný od 1. septembra. Je predpoklad, že 1. septembra to bude poslané, je to vypracované," potvrdil Vanko. Kľúčové námietky, ktoré Súdna rada vzniesla, neviedol. "Ten návrh má niekoľko strán a teraz ho neviem odcitovať," povedal. Doplnil, že súčasťou podania je aj žiadosť o predbežné pozastavenie účinnosti novely ústavy vo vzťahu k sudcovským previerkam. Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) si myslí, že systém preverovania sudcov je nastavený dobre, no pripustil, že Ústavný súd na to môže mať iný názor. 
      

Mnoho sudcov má obavy, že informácie z previerok môžu byť voči nim zneužívané, hovoria o retroaktivite a ohrození nezávislosti súdnictva. Odmietavé stanovisko k sudcovským previerkam už v polovici júla podporilo 660 z približne 1400 slovenských sudcov. Jedna z iniciátoriek negatívneho stanoviska sudcov Katarína Javorčíková tiež uviedla, že paušálne previerky sudcov sú nebezpečné, pretože sa pri nich vychádza z prezumpcie viny a sudcovia by mohli byť preverovaní bez ochrany svojich údajov. So selektívnymi previerkami problém nemá. 
      

Ministerstvo spravodlivosti zase tvrdí, že previerky sudcov majú  slúžiť na to, aby bolo možné zbaviť sa sudcov, ktorých majetky preukázateľne prevyšujú ich príjmy, správajú sa korupčne, alebo sú závislí napríklad od alkoholu alebo drog. Preverovanie má vykonávať Národný bezpečnostný úrad, no konečné rozhodnutie má byť na Súdnej rade SR, a to bude preskúmateľné plénom Ústavného súdu SR. Plošné sudcovské previerky priniesla novela ústavy, ktorá vstúpi do platnosti 1. septembra. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies