Súdna rada si zvolila nového podpredsedu Miloša Koleku, jeho prioritou je posilniť dôveru ľudí v súdnictvo

NETKY.SK • 22 September 2020, 11:13 • 2 min
Súdna rada si zvolila nového podpredsedu Miloša Koleku, jeho prioritou je posilniť dôveru ľudí v súdnictvo

BRATISLAVA - Súdna rada SR si v utorok zvolila za svojho podpredsedu Miloša Koleka. Podporilo ho 13 členov, nikto nebol proti, traja členovia sa zdržali hlasovania. Bol jediným kandidátom.

slovakia

left justify in out

Za všeobecnú prioritu označil Kolek prinavrátenie dôvery verejnosti v justíciu. V rámci činnosti Súdnej rady SR musia podľa neho ukázať, že rozhodujú spravodlivo a v prospech justície.

 

Kolek má jasné priority

"Podľa mňa sú disciplinárne konania veľmi dôležité, aby tí, čo neurobili nič zlé, sa nemuseli báť trestu, ale tí, čo urobia niečo zlé, aby existovala nejaká sankcia, aby teda aj verejnosť videla, že pokiaľ sudcovia nevykonávajú svoje povinnosti riadne, prichádza nejaká sankcia," skonštatoval.

 

img

 

V rámci svojho dosahu by sa Súdna rada podľa neho mala tiež zamerať, aby bolo rozdelenie sudcov medzi všetky súdy spravodlivé.

 

Predošlá voľba podpredsedu Súdnej rady sa uskutočnila 24. augusta. Jediný kandidát Miloš Kolek vtedy nebol zvolený. Prítomných bolo 13 členov.

 

Prečítajte si viac: REPORTÁŽ: Mária Kolíková predstavila reformu justície, ktorá má zmeniť aj ústavný súd

 

Mališová bude pôsobiť na NS SR

Súdna rada sa tiež rozhodla dočasne prideliť sudkyňu Krajského sudu Bratislava Zuzanu Mališovú na správne kolégium Najvyššieho súdu SR (NS SR).

 

Za pridelenie hlasovalo 15 členov súdnej rady, jeden sa hlasovania zdržal. Zuzana Mališová bude na najvyššom súde pôsobiť do 30. septembra 2021.

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ: Juraj Šeliga chce, aby súdna rada preverila rozhodnutie M. Trubana pri Norbertovi B.

S pridelením nesúhlasil predseda krajského súdu v Bratislave Boris Tóth ani sudcovská rada súdu. Ako uviedla členka súdnej rady a sudkyňa na správnom kolégiu najvyššieho súdu Petra Príbelská, ich nesúhlas súvisel so zlou personálnou situáciou na bratislavskom krajskom súde.

 

„Ja chápem, že personálna situácia je na krajskom súde vážna. Avšak dovoľujem si tvrdiť, že na správnom kolégiu najvyššieho súdu je katastrofická," uviedla Petra Príbelská.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona