Súdna rada si bude v pondelok voliť predsedu

NETKY.SK • 20 Júl 2014, 13:05 • 2 min
Súdna rada si bude v pondelok voliť predsedu

BRATISLAVA - Súdna rada bude na pondelkovom rokovaní voliť svojho nového podpredsedu. Rada je aktuálne bez vedenia, nemá predsedu ani podpredsedu, ktorý by jeho povinnosti mal vykonávať, ak predseda nie je vymenovaný a počas jeho neprítomnosti.

slovakia

left justify in out

O zvolanie rokovania požiadali dve skupiny členov rady. Jedna z nich navrhuje aj zmenu rokovacieho poriadku tohto najvyššieho orgánu súdnictva.

 

Súdna rada volí podpredsedu zo svojich členov, návrh kandidáta môže podať každý člen súdnej rady. V programe rokovania súdnej rady žiadny takýto návrh zatiaľ zverejnený nie je. Je tam však uznesenie sudcovskej rady Krajského súdu v Banskej Bystrici, ktorá navrhuje, aby za podpredsedu súdnej rady zvolili predsedu ich súdu a člena súdnej rady Milana Ďuricu.

 

Bývalé vedenie súdnej rady skončilo svoje pôsobenie v druhej polovici júna. Štefanovi Harabinovi 22. júna vypršalo funkčné obdobie predsedu najvyššieho súdu – táto funkcia sa podľa aktuálneho znenia ústavy, platného už len do septembra, automatický spája s postom predsedu súdnej rady. Na poste podpredsedníčky rady už nie je Mária Bujňáková, keďže ju nový prezident Andrej Kiska 18. júna z rady odvolal podobne ako ďalších dvoch členov rady nominovaných jeho predchodcom Ivanom Gašparovičom. Podľa zákona o súdnej rade počas neprítomnosti predsedu a podpredsedu vykonáva ich povinnosti prítomný vekovo najstarší člen súdnej rady. Tým je teraz nominant prezidenta Ján Klučka. Zákon však počíta len s tým, že najstarší člen vedie radu v neprítomnosťou vedenia rady. "Problém je ten, že neprítomnosťou sa štandardne nerozumie neobsadenie, rokovací poriadok to potom aj vysvetľuje," uviedol 23. júna pre agentúru SITA člen súdnej rady Dušan Čimo. Podľa jeho slov sa neprítomnosťou nerozumie stav, keď daný funkcionár nie je prítomný, lebo nie je zvolený alebo ustanovený.

 

Jedna skupina iniciátorov mimoriadneho rokovania súdnej rady (Elena Berthotyová, Dušan Čimo, Rudolf Čirč, Peter Straka, Ján Vanko a Jozef Vozár) predložila aj úpravu rokovacieho poriadku, z ktorého chcú podľa Čima odstrániť "trecie plochy" a zabezpečiť sfunkčnenie rady. Do rokovacieho poriadku chcú napríklad zakotviť, že podpredseda riadi zasadnutie v čase neprítomnosti predsedu súdnej rady, alebo ak táto funkcia nie je obsadená. Rada na začiatku každého rokovania schvaľuje jeho program, ktorý by podľa návrhu už nemusel predkladať výlučne predseda súdnej rady.

 

Skupina zvolávateľov rokovania súdnej rady, ku ktorým patrí Čimo, je podľa jeho slov aj za zmenu miesta rokovania rady, kde sa má zvoliť predseda najvyššieho súdu. Štefan Harabin túto novú voľbu svojho nástupcu na čele najvyššieho súdu vyhlásil ešte z postu predsedu súdnej rady na 16. septembra, pričom by sa opäť mala udiať na východe republiky. Po prvom neúspešnom kole volieb v Sobranciach by mala byť ďalšia septembrová voľba v Spišských Hanušovciach. "Patrilo by sa, aby tá voľba bola podľa možností v Bratislave alebo na nejakom bližšie dostupnom mieste, nie v tej dedinke, o ktorej sa hovorí," povedal v júni Čimo. Podľa neho by to bolo vhodné nielen z ekonomických dôvodov, ale voľba predsedu najvyššieho súdu je udalosť, ktorá si zasluhuje byť v centre diania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies