Súdna rada: Rozpočet pre justíciu je nedostatočný, chcú o ňom rokovať

NETKY.SK • 24 Október 2015, 12:37 • 2 min
Súdna rada: Rozpočet pre justíciu je nedostatočný, chcú o ňom rokovať

BRATISLAVA - Rozpočet pre justíciu na rok 2016 je nepostačujúci a Súdna rada SR preto splnomocnila jej predsedníčku Janu Bajánkovú rokovať s ministrom financií Petrom Kažimírom o možnom navýšení prostriedkov. Ako uviedla Bajánková na margo budúcoročného rozpočtu vo výške 350 934 681 eur, navrhnuté zvýšenie oproti roku 2015 je dobrý signál, že ľady sa pohli. Táto suma ale stále znamená, že balík problémov sa bude naďalej nabaľovať. Sudcovia pracujú na kraji svojich možností a súdy nedokážu zvládať nápor vecí, uviedla.

slovakia

left justify in out

Minister spravodlivosti Tomáš Borec aj Súdna rada žiadali prostriedky na vyšší počet sudcov. Tejto požiadavke zatiaľ vyhovené nebolo. „Treba nastavil funkčný stav súdnictva, o počtoch sudcov treba rokovať,“ zdôraznila Bajánková. Je to ale beh na dlhé trate, pripustila. Hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová potvrdila, že v požiadavkách voči rezortu financií si uplatnili aj financie na navýšenie počtu sudcov, v návrhu rozpočtu v tejto položke zatiaľ vyhovené nebolo.


Súdna rada upozorňuje aj na nevyhnutnosť zabezpečiť nové reprezentatívnejšie sídlo pre Najvyšší súd, ktorý momentálne sídli v jednej budove s ministerstvom spravodlivosti a na finančné prostriedky potrebné na rekonštrukciu budovy sídla Okresného súdu Bratislava I na Lazaretskej ulici. Tento súd je momentálne v budove bratislavského krajského súdu a podmienky na jeho fungovanie sú nevyhovujúce. Predsedníčka súdu Eva Fulcová v súvislosti s touto budovou, ktorá bola pre súd kúpená pred dvomi rokmi uviedla, že chátra a je v havarijnom stave. Namiesto rekonštrukcie musela zabezpečiť prostriedky na odstraňovanie havarijného stavu. „Padajú tam komíny, vypadávajú okná, bezdomovci vchádzajú do budovy,“ priblížila súčasný stav Fulcová. Hovorkyňa ministerstva A. Donevová uviedla, že prostriedky na rekonštrukciu tejto budovy si uplatňujú od nákupu budovy. „Zatiaľ tejto požiadavke vyhovené nebolo. Ide o naozaj nákladnú investičnú akciu, na ktorú je potrebné v štátnom rozpočte vyčleniť značnú sumu,“ dodala. Odhadované náklady boli okolo 16 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies