Súdna rada predloží prezidentovi sudcov na odvolanie

NETKY.SK • 25 Január 2016, 13:36 • 2 min
Súdna rada predloží prezidentovi sudcov na odvolanie

BRATISLAVA – Súdna rada dnes rozhodla o predložení zoznamu 39 sudcov starších ako 70 rokov prezidentovi Andrejovi Kiskovi na odvolanie z funkcie.

slovakia

left justify in out

Predsedníčka rady Jana Bajánková vysvetlila, že všetci majú prerušený výkon funkcie a teda nevykonávajú aktívne sudcovskú funkciu, poberajú starobný dôchodok.


Rada tak pokračuje v predkladaní návrhov na odvolanie z funkcie sudcu prezidentovi. Kiska ich viackrát kritizoval, že si v tomto smere neplnia povinnosti. „Súdna rada návrhy posiela, ak chce a kedy chce, a prezident tiež nemá termín, kedy musí sudcu odvolať,“ zdôraznil v minulosti Kiska. Zároveň navrhol zmenu ústavy tak, aby sudcovia do dôchodku odchádzali automaticky po dosiahnutí konkrétneho veku, na takúto zmenu ústavy ešte v tomto volebnom období nebola vôľa.


Zmenou ústavy chce prezident do celého procesu vniesť väčšiu transparentnosť a poriadok, aby sudcovia presne vedeli, že po dovŕšení istého veku im funkcia automaticky zaniká.


Prezident naposledy začiatkom januára zaslal odvolací dekrét 14 sudcom, ktorí dosiahli vek 65 rokov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies