Súdna rada predloží prezidentovi ďalších sudcov na odvolanie

NETKY.SK • 27 Február 2017, 15:51 • 2 min
Súdna rada predloží prezidentovi ďalších sudcov na odvolanie

BRATISLAVA - Súdna rada opäť rozhodovala o predložení sudcov, ktorí dovŕšili vek 65 rokov, na odvolanie z funkcie prezidentovi Andrejovi Kiskovi.

slovakia

left justify in out

Tentokrát rozhodli v tajnom hlasovaní o odvolaní z funkcie ôsmich sudcov. Na zozname mali 32 mien vrátane súčasnej predsedníčky Najvyššieho súdu SR Daniely Švecovej. V jej prípade členovia rady nehlasovali za jej predloženie prezidentovi na odvolanie z funkcie sudcu.

Člen rady Rudolf Čirč po zaradení tohto bodu do programu chcel, aby sa o Daniele Švecovej opäť nehlasovalo. „Táto súdna rada ju zvolila za šéfku súdu na päť rokov a boli sme si vedomí jej veku,“ uviedol. Dodal, že aj ústava rozlišuje, kedy sa odvoláva sudca a kedy predseda súdu. Švecovej funkcia nemá byť takto podľa Čirča spochybňovaná. Jeho názor označil Igor Burger za prekombinovaný a členovia súdnej rady nakoniec hlasovali aj o Daniele Švecovej. Na zasadnutí rady dnes vystúpili tri sudkyne, ktoré upozorňovali na skutočnosť, že odchod sudcov z materských súdov by pre tieto súdy znamenal problémy, pretože sú personálne poddimenzované. Súdna rada o tomto zozname hlasoval aj na januárovom zasadnutí, vtedy rozhodli o predložení štvorice sudcov na odvolanie z funkcie.

Súdna rada SR tajným hlasovaním rozhoduje, koho predloží spomedzi sudcov nad 65 rokov prezidentovi na odvolanie z funkcie. Tak Andrej Kiska, ako aj členovia rady sa v minulosti zhodli na tom, že existujúca platná úprava je nedostatočná. Na zmenu ústavy, ktorá by presne stanovila vek odchodu sudcu do dôchodku, sa však v minulom volebnom období nenašla politická vôľa. Ak by bol presne stanovený vek sudcu, kedy odchádza do dôchodku, do celého procesu by sa vniesla podľa prezidenta Kisku väčšia transparentnosť a poriadok. Sudcovia by presne vedeli, že po dovŕšení istého veku im funkcia automaticky zaniká a nečakalo by sa na to, kedy a či vôbec ich rada predloží na odvolanie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies