Súdna rada nezistila dôvod na disciplinárne stíhanie šéfky Najvyššieho súdu

NETKY.SK • 1 December 2015, 15:08 • 2 min
Súdna rada nezistila dôvod na disciplinárne stíhanie šéfky Najvyššieho súdu

BRATISLAVA – Predsedníčke Najvyššieho súdu (NS) SR Daniele Švecovej nehrozí disciplinárne stíhanie. Súdna rada nezistila dôvody na podanie návrhu voči nej. Členovia rady sa na tom uzniesli na pondelňajšom (30.11.) rokovaní.

slovakia

left justify in out

Rada mala na stole podnet sudcu Najvyššieho súdu Viliama Dohňanského, ktorý navrhoval stíhanie Švecovej za to, že rozsadila trestný senát vedený Štefanom Harabinom a zrušila mu prácu na doma. Svojej predsedníčke Jane Bajánkovej rada neodporučila disciplinárny návrh podať. Dospela k záveru, že skutky, ktoré sú kladené za vinu Švecovej, nie sú disciplinárnym previnením. Z 11 prítomných podporilo takéto uznesenie 10 členov rady. Jeden sa zdržal hlasovania.

 

Člen rady Jozef Vozár v diskusii uviedol, že podanie považuje za účelovú obranu Štefana Harabina, voči ktorému podala Švecová už tri návrhy a žiada jeho vyzlečenie z talára. „Považujem to za účelové podanie. Pán Dohňanský vyfabrikoval takýto návrh, pretože na jeho kamaráta sú podané disciplinárne návrhy,“ vysvetlil.

 

O konaní šéfky NS SR mal, naopak, pochybnosť člen rady Igor Burger, ktorý je bývalým kolegom Harabina na Najvyššom súde. Pripomenul slová Harabina, ktorý tvrdí, že má byť v tomto prípade postihnutý za právny názor. „Ja som za 40 rokov súdnej praxe nezažil, aby predseda súdu zrušil senát,“ kritizoval Burger. Členka rady Elena Berthotyová mu oponovala, že práve Harabin ako predseda NS v minulosti zrušil viacero senátov, v ktorých sedeli jeho kritici.

 

Trestný senát 1T Švecová zmenou rozvrhu nezrušila úplne, existuje aj naďalej. Do iných senátov však preradila všetkých jeho členov - Štefana Harabina, Viliama Dohňanského a Gabrielu Šimonovú. Urobila tak po viacerých kontroverzných rozhodnutiach. Senát okrem iného oslobodil policajtov odsúdených z korupcie, ktorých vyšetrovala policajná inšpekcia ministra vnútra. Harabin inšpekciu označil za nezákonnú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona