Súdna rada nesúhlasí s navrhovaným rozpočtom pre súdy na rok 2018

NETKY.SK • 26 Jún 2017, 16:56 • 2 min
Súdna rada nesúhlasí s navrhovaným rozpočtom pre súdy na rok 2018

BRATISLAVA – Slovenské súdnictvo by malo na budúci rok hospodáriť so sumou 211.537.614 eur. Výdavky v takejto výške predpokladá návrh štátneho rozpočtu, materiál dnes predstavila Súdnej rade SR ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Rada považuje takúto sumu za nedostatočnú a žiada jej navýšenie.

slovakia

left justify in out

Predsedníčka rady na návrhu kritizovala, že sa oproti minulému roku na polovicu znižujú prostriedky na kapitálové výdavky a tiež klesá počet tabuľkových miest sudcov zo súčasných 1426 na 1349. „Rada prijala uznesenie, ktorým vyslovuje požiadavku, aby sa navŕšili prostriedky a mohol byť zabezpečený riadny chod súdnictva,“ uviedla.

 

Ministerka nepovažuje aktuálne čísla za konečné. „Toto ešte nie je finálny návrh rozpočtu. Debaty o finálnej podobe štátneho rozpočtu iba začínajú,“ vysvetlila s tým, že ministerstvo si uplatnilo priority a ministerstvu financií avizovalo ďalšie požiadavky.

 

Žitňanská žiada posilniť personálne výdavky o 6,1 milióna eur. „Musíme počítať na budúci rok s tým, že ak nám začne lepšie fungovať obsadzovanie sudcov, tak aj rezort bude menej zdrojov šetriť z neobsadených miest a napätie, pokiaľ ide o financovanie platov zamestnancov, bude o to vyššie. Naozaj sme v štádiu, že toto je jedna z top priorít,“ ozrejmila.

 

Ďalšie zdroje podľa ministerky bude potrebné na zlepšenie platovej situácie zamestnancov justície. To súvisí s prípravou návrhu nového zákona o justičnej službe. Žitňanská však očakáva aj navýšenie kapitálových výdavkov. „Diskusia, do čoho budeme investovať v nasledujúcom a ďalších rokoch, je momentálne otvorená,“ priblížila.

 

Budúcoročný rozpočet by tak mal obsahovať riešenie situácie s budovou na Župnom námestí v Bratislave, ktorú ministerstvo zdieľa s Najvyšším súdom. „Táto situácia sa dá vyriešiť len tak, že ministerstvo si začne hľadať priestory, aby Najvyšší súd mohol rekonštruovať budovu pre svoje potreby,“ uviedla ministerka. Do rozpočtu na rok 2018 chce dostať aj úvodnú časť prostriedkov súvisiacich s riešením priestorovej otázky bratislavských súdov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies