Súdna rada bude voliť kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ

NETKY.SK • 18 September 2016, 12:03 • 2 min
Súdna rada bude voliť kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ

BRATISLAVA - Súdna rada SR sa v pondelok pokúsi vybrať z dvojice kandidátov jedného na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu. O túto pozíciu sa uchádza poslanec a bývalý predseda Siete Radoslav Procházka, ktorého navrhla na post Slovenská advokátska komora.

slovakia

left justify in out

Kandidatúru sudcu Najvyššieho súdu SR Ivana Rumanu predložila členka Súdnej rady SR Alena Šišková. Na zvolenie za kandidáta treba získať v tajnom hlasovaní 10 hlasov v 18-člennej rade. Následne musí úspešného kandidáta odobriť vláda a potom ho posúdia v Luxemburgu.


Slovensko je posledná krajina, ktorá ešte neobsadila post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu. Tieto miesta vznikli v rámci reformy a rozširovania súdu a počítalo sa s tým, že noví sudcovia budú zaradení do senátov a pracovať začnú najneskôr od septembra. Od Slovenska sa očakáva, že na tento post navrhne ženu. Jednu kandidátku, Máriu Patakyovú, nám v Luxemburgu odmietli pre neznalosť francúzštiny - pracovného jazyka súdu, v júni zas kandidát Ján Mazák nezískal dostatok hlasov členov Súdnej rady SR. Na jeho predloženie vláde chýbal v 18-člennej rade jeden hlas.


R. Procházka v súčasnosti pôsobí ako poslanec Národnej rady SR a vedúci katedry Teórie práva a ústavného práva Právnickej fakulty Trnavskej univerzity. V minulosti pôsobil aj ako vedúci Ústavu medzinárodného a európskeho práva na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave, bol zástupca SR pred súdmi EÚ v rokoch 2004-2006 a právnym poradcom Delegácie Európskej komisie (2002-2004). Zastával aj funkciu poradcu Ústavného súdu (2001-2002), robil tiež pre Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov a Medzinárodnú helsinskú federáciu. Jeho protikandidát Ivan Rumana je kariérny sudca, momentálne je predsedom senátu na Najvyššom súde SR. Absolvoval polročnú stáž na Súdnom dvore Európskej únie od septembra 2015 do februára tohto rok. Okrem iného prednáša na Justičnej akadémii, publikuje a venuje sa vedeckej činnosti.


Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská v súvislosti so vzniknutou situáciou uviedla, že sa asi budeme musieť zamyslieť, čo s tým, keďže sa situácia s nezvolením kandidátov na pozície sudcov v európskych inštitúciách opakuje (Súdna rada SR opakovane volila aj kandidátov na post sudcu ESĽP, pozn. agentúry SITA). „Zjavne máme problém a je to nešťastná situácia," uviedla v júni ministerka.


Súdna rada bude voliť aj kandidátov na ad hoc sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva. Sú nimi Tomáš Ľalík, ktorého nomináciu predložila členka rady Alena Šišková a nominant Slovenskej advokátskej komory Ondrej Laciak. Na júnovom zasadnutí rada zvolila jedného kandidáta na post ad hoc sudcu ESĽP. O post sa uchádzal iba košický krajský sudca Ladislav Duditš a ten voľbou prešiel. Slovensko malo zoznam troch až piatich nominovaných sudcov zaslať do 1. júna, keď vypršala platnosť aktuálneho zoznamu. Ad hoc sudca zasadá za sudcu zvoleného za členský štát Rady Európy v prípadoch, ktoré upravuje Európsky dohovor o ľudských právach. Ide o situácie, keď sudca za daný štát nie je zvolený alebo nemôže zasadať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies