Súdna rada a Via Iuris začali s realizáciou prieskumu dôveryhodnosti súdnictva

NETKY.SK • 15 September 2016, 12:28 • 2 min
Súdna rada a Via Iuris začali s realizáciou prieskumu dôveryhodnosti súdnictva

BRATISLAVA – Súdna rada SR a mimovládna organizácia Via Iuris v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied začali tento týždeň s realizáciou reprezentatívneho prieskumu zameraného na zisťovanie príčin nízkej dôveryhodnosti slovenského súdnictva.

slovakia

left justify in out

Zber dát zadali agentúre TNS Slovakia, ktorá ho uskutočňuje na vzorke 1000 respondentov formou osobného dopytovania. Pracovníci agentúry budú v teréne v septembri, informoval vedúci projektu Alexander Karvai z TNS Slovakia. Výsledky prieskumu budú zverejnené v októbri.

 

Minuloročné zisťovanie Via Iuris a agentúry Focus ukázalo rekordnú nedôveru verejnosti v justíciu. Súdnictvu a súdom vlani nedôverovali takmer tri štvrtiny ľudí. Nový prieskum by mal byť podrobnejší a mal by pátrať aj po príčinách nedôvery. Podľa Karvaia pôjde o jeden z najrozsiahlejších prieskumov zameraných na oblasť justície v posledných rokoch.

 

Okrem všeobecného vnímania súdnictva bude zisťovať aj zdroje informácií verejnosti o slovenských súdoch. Tiež faktory, ktoré vplývajú na vnímanie súdov, ako sú dĺžka konaní, spravodlivosť rozsudkov, miera korupcie a vnímanie osoby sudcu.

 

V minuloročnom prieskume Via Iuris a Focusu sa 37 percent respondentov vyjadrilo, že vôbec nedôveruje súdnictvu a súdom. Ďalších 37 percent im skôr nedôverovalo. Výkonný riaditeľ mimovládnej organizácie Milan Šagát to interpretoval tak, že nedôvera verejnosti v justíciu nebola nikdy taká vysoká a prieskum potvrdil negatívny trend, ktorý trvá na Slovensku už 20 rokov.

 

Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková v reakcii na prieskum uviedla, že nestačí konštatovať, že dôvera v súdnictvo je nízka, ale je potrebné vedieť prečo. Podľa právničky spolupracujúcej s Via Iuris Zuzany Čaputovej bude možné výsledky nového prieskumu porovnať s predošlými prieskumami na Slovensku, ale aj s Eurobarometrom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies