Súdna porota uznala lekára vinným zo zabitia Michaela Jacksona

NETKY.SK • 8 November 2011, 23:49 • 2 min
Súdna porota uznala lekára vinným zo zabitia Michaela Jacksona

Súdna porota uznala lekára vinným zo zabitia Michaela Jacksona - Kultúra Porota na súde v Los Angeles uznala  v pondelok lekára Conrada Murrayho vinným z neúmyselného zabitia speváka Michaela Jacksona. Dvanásťčlenná porota zvažovala Murrayho vinu či nevin

slovakia

left justify in out

img

Porota na súde v Los Angeles uznala  v pondelok lekára Conrada Murrayho vinným z neúmyselného zabitia speváka Michaela Jacksona.
Dvanásťčlenná porota zvažovala Murrayho vinu či nevinu približne deväť hodín, o jeho osude rozhodovala po šesťtýždňovom súdnom procese a k rozhodnutiu dospela jednomyseľne. Sudca Michael Pastor nariadil umiestnenie Murrayho do väzby bez možnosti kaucie do vynesenia verdiktu o výške trestu, ktorý stanovil na 29. novembra.
Murraymu (58) hrozí až štvorročné väzenie a odňatie povolenia vykonávať lekársku prax. Lekára najali, aby sa staral o Jacksona, ktorý sa pripravoval na sériu plánovaných comebackových koncertov v roku 2009.
Po správach o tom, že porota dospela k rozhodnutiu, sa pred súdom zhromaždili stovky fanúšikov zosnulého kráľa popu, ktorí verdikt "vinný" privítali s potleskom.
Členovia Jacksonovej rodiny, ktorí sa zhromaždili v súdnej sieni, po prečítaní rozhodnutia ticho plakali. "Michael sa na nás pozeral," povedala jeho sestra LaToya. Jacksonova matka Katherine uviedla, že bola presvedčená o takomto výsledku procesu.
Murray prijal verdikt s kamennou tvárou, keď ho odvádzali s putami na rukách, len sklonil hlavu. Jeho právnici odišli zo súdu bez vyjadrenia.
Obžaloba obvinila Murrayho z toho, že poskytol spevákovi na prekonanie nespavosti silné anestetikum propofol, ktoré ho podľa výsledkov vyšetrovania v kombinácii s ďalšími liekmi zabilo.
Podľa prokuratúry sa lekár dopustil hrubej profesionálnej nedbalosti, keď Jacksonovi podával doma anestetikum určené na použitie v nemocničnom prostredí bez náležitého vybavenia a dohľadu. Murray okrem toho nezavolal pohotovosť včas, neposkytol spevákovi dostatočnú resuscitáciu a neinformoval privolaných zdravotníkov o liekoch, ktoré Jackson dostal.
Murray, ktorý na procese nevypovedal, trval na svojej nevine. Priznal sa k tomu, že Jacksonovi podal menšiu dávku propofolu, aby mu pomohol zaspať. Obhajoba tvrdila, že spevák zabil sám, keď túžil zaspať za akúkoľvek cenu. Na propofole bol podľa nej závislý a keď bol lekár mimo jeho spálne, pravdepodobne si sám bez jeho vedomia vzal ďalšiu, smrtiacu dávku spolu s ďalšími sedatívami.
Jackson zomrel 25. júna 2009 vo veku 50 rokov - len tri týždne pred plánovaným začiatkom nového turné v Londýne. Prokurátor v záverečnej reči povedal, že záhada toho, čo sa v osudný deň presne stalo za zatvorenými dverami Jacksonovej spálne, nebude zrejme nikdy vyriešená.

Zdroj: TASR/Reuters, AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies