Súdna mapa naďalej ohrozuje prvú žiadosť

NETKY.SK • 14 Február 2022, 14:40 • 2 min
Súdna mapa naďalej ohrozuje prvú žiadosť

BRATISLAVA – Prijatie súdnej mapy z dielne ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej opäť svieti načerveno v semafore prvej žiadosti o platbu z plánu obnovy. Vyplýva to z aktualizovaných údajov na stránke plánu obnovy, farby sa pri míľnikoch naposledy menili 9. februára.

slovakia

left justify in out

V strede januára sa pritom súdna mapa sfarbila na oranžovo, vtedy ju totiž prijala vláda a ministri ju poslali na prerokovanie parlamentu. Už na jar tohto roka chce Slovensko žiadať od Európskej komisie (EK) prvú platbu vo výške 458,3 milióna eur. Sekcia plánu obnovy ale upozorňuje, že zdržanie alebo nesplnenie hoci jediného zo 14 míľnikov ohrozuje podanie celej žiadosti.

 

img

 

Súdna mapa v zozname 14 míľnikov pri prvej platbe, ktorej žiadanie sa už blíži, svieti načerveno ako jediná. Znamená to, že pri tomto kroku očakáva štát veľké oneskorenie splnenia míľnika alebo nesplnenie. Oranžová svieti pri investičnom pláne projektov železničnej infraštruktúry, reforme systému riadenia vysokých škôl a pri zavedení výdavkových stropov. Znamená to, že pri týchto míľnikoch sa očakáva malé oneskorenie alebo čiastočné nesplnenie. Zvyšné míľniky sú už splnené. Súdnu mapu majú aktuálne na stole poslanci Národnej rady (NR) SR. Tí sa majú zísť v utorok (15. 2.). Podľa programu zverejneného na webe NR SR by sa mali na aktuálnej schôdzi zaoberať aj súdnou mapou.

 

Reforma súdnej mapy počíta so zrušením štyroch okresných súdov. Vzniknúť majú mestské súdy v Košiciach a Bratislave. Po novom majú existovať tri obvody krajských súdov so sídlami v Trnave, Žiline a Prešove. Zostávajúce súdy majú fungovať ako pracoviská alebo sídla. Zmeny sa týkajú aj krajských súdov. Okrem opozície či odborárov zmeny namietali aj koaliční partneri. V koalícii mali rokovať o kompromisnom pozmeňujúcom návrhu.

 

Možno vás zaujme: Ceny potravín v najbližších mesiacoch môžu atakovať úroveň 10 %



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies