Sudkyňa žiada o vydanie Francových ministrov

NETKY.SK • 2 November 2014, 13:25 • 2 min
Sudkyňa žiada o vydanie Francových ministrov

BUENOS AIRES - Argentínska sudkyňa požiadala španielske úrady o zadržanie a vydanie 20 bývalých predstaviteľov diktátorského režimu Francisca Franca, ktorý v Španielsku tvrdou rukou vládol takmer 40 rokov.

slovakia

left justify in out

Sudkyňa reaguje na žiadosti španielskych občanov, ktorým úrady v ich vlasti nemôžu pre vyhlásenú amnestiu na zločiny z Francovej éry vyhovieť. Na zozname osôb, ktoré chce argentínska prokuratúra stíhať, sú aj dvaja ministri vtedajšej vlády. Tí sa mali dopustiť vážneho porušenia ľudských práv.

 

Franco vládol v Španielsku tvrdou rukou od roku 1939 až do svojej smrti v roku 1975. V záujme uzmierenia národa a budovania demokracie sa zločiny z tohto obdobia stali predmetom amnestie, ktorá zabraňuje vyšetrovať zločiny z tejto éry. Príbuzní obetí sa v tejto veci obracajú na súdnictvo Argentíny, ktorá má so Španielskom dohodu o vydávaní stíhaných osôb. Španielsky najvyšší súd však v apríli po niekoľkomesačnom čakaní odmietol argentínsku žiadosť o vydanie policajta z obdobia Franca obvineného z mučenia väzňov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies