Sudcovským previerkam sa onedlho podrobí 23 budúcich sudcov

NETKY.SK • 14 Január 2015, 10:36 • 2 min
Sudcovským previerkam sa onedlho podrobí 23 budúcich sudcov

BRATISLAVA – Sudcovské previerky sa dostávajú do praxe. Ako prví sa im budú musieť podrobiť 23 kandidáti na sudcov, ktorých výberové komisie vyberú vo februári a marci. Budúcich sudcov bude preverovať Národný bezpečnostný úrad.

slovakia

left justify in out

Preverovať spoľahlivosť sudcov ukladá novela ústavy a novela zákona o sudcoch, ktorá platí od septembra 2014. Paragrafy týkajúce sa previerok sudcov pozastavil Ústavný súd na návrh Súdnej rady. Previerky pre sudcov vstupujúcich do systému rada nenapadla.

 

Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) aktuálne určil 23 voľných sudcovských miest. Výberové konania súdy vyhlásili v decembri a januári, informovala hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová. V prípade 17 miest už boli prihlášky uzavreté, pri zvyšných siedmich ešte lehota na prihlásenie neuplynula.

 

„Voľné miesta sudcov, ktoré sú v súčasnosti obsadzované, boli určené z dôvodu odchodu sudcov do dôchodku, ich preloženia na iné súdy, respektíve úmrtia sudcu. Zohľadňoval sa aj vysoký nápad,“ vysvetlila Donevová.

 

O spôsobilosti vybraných kandidátov na sudcov bude rozhodovať Súdna rada. Kandidáti jej budú povinní doručiť vyplnený dotazník s 30 otázkami. Pri posudzovaní kandidátov budú členovia rady vychádzať z podkladov Národného bezpečnostného úradu. Ten má zisťovať, či sa uchádzač nespráva korupčne, nemá vzťahy s osobami z prostredia organizovaného zločinu, nedisponuje majetkom neprimeraným jeho príjmom, nie je preukázateľným nátlakom v dôsledku finančnej situácie, ale aj to, či nie je závislý od konzumácie alkoholu alebo iných návykových látok.

 

Výber nových sudcov previerky časovo predĺžia. NBÚ má na zhromaždenie a vyhodnotenie informácií lehotu päť mesiacov, ktorú možno natiahnuť o dva mesiace. Výsledkom celého procesu bude rozhodnutie Súdnej rady, ktorá na neverejnom zasadnutí kandidáta odporučí, alebo naopak. V prípade negatívneho stanoviska sa tento môže obrátiť na Ústavný súd SR.

 

Previerky sudcov vlani v ústave a zákone presadila vládna strana Smer-SD spolu z opozičným KDH. Ich potrebu premiér Robert Fico pred Vianocami odôvodnil aj tým, že o prácu sudcu je obrovský záujem a počet záujemcov mnohonásobne prevyšuje možnosti slovenskej justície.

 

"Previerka bude významným faktorom pri rozhodovaní. Hovorí totiž aj o vzťahoch človeka, s kým sa v minulosti stretával a či je dôveryhodný,“ ozrejmi.

 

„Myslíme si, že aj previerky nových sudcov sú v rozpore so zásadami, ktoré platia v medzinárodnom meradle o nezávislosti sudcovskej moci v rámci trojdelenia v štáte,“ uviedla naproti tomu pre TASR Dana Bystrianska, prezidentka Združenia sudcov Slovenska.

 

„Mohli sme sa bez toho obísť a nedostatky, ktoré sa sledujú uplatnením tejto ústavnej a zákonnej úpravy, sa mali určite realizovať prostredníctvom orgánov činných v trestnom konaní,“ nevidí dôvod na to, aby sa vytvárala takáto informačná databáza o budúcich sudcoch.
 

Bystrianska upozorňuje na predĺženie procesu previerkami. „Spomalí to výber sudcov a sudcov je potrebné čo najskôr dostať do funkcie. Máme preťažené súdy vo veľkých mestách, kde sa množí súdna agenda, kde sa zvyšuje nápad a kde starnú veci, pretože sudcovia, ktorí sú v stave, nie sú schopní zabezpečiť plynulé konanie," vysvetlila.

 

Prezidentka ZSS preto očakáva, že právna úprava bude v dohľadnom čase zmenená.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona