Sudcovská rada prerokuje návrh na zmenu rozvrhu práce

NETKY.SK • 18 August 2015, 08:43 • 2 min
Sudcovská rada prerokuje návrh na zmenu rozvrhu práce

BRATISLAVA – Sudcovská rada Najvyššieho súdu SR prerokuje dnes návrh predsedníčky súdu Daniely Švecovej na zmenu tohtoročného rozvrhu práce.

slovakia

left justify in out

„Dôvodom na zmenu sú niektoré z posledných rozhodnutí pochádzajúcich zo senátov trestnoprávneho kolégia, ktoré vo verejnosti vzbudili značný nepokoj,“ vysvetlili pre agentúru SITA Švecovej rozhodnutie z jej kancelárie. Rada podľa zákona prerokuje návrh na zmenu rozvrhu práce, predsedníčka NS však nie je viazaná jej stanoviskom. Na otázku, ako bude Švecová postupovať, ak by jej návrhy sudcovská rada nepodporila, z jej kancelárie odpovedali, že “sa zariadi až potom, čo stanovisko sudcovskej rady bude zrejmé“.

 

S návrhom boli oboznámení aj sudcovia, ktorých sa týka, Štefan Harabin, Gabriela Šimonová a Viliam Dohňanský. Tí so zmenou nesúhlasia, informovali ďalej z kancelárie predsedníčky NS SR. Štefan Harabin sa už skôr vyjadril, že „ak navrhovaná zmena bude premietnutá do rozvrhu práce na rok 2015, pôjde výslovne o účelovú a nezákonnú zmenu zloženia senátov, ktorá podstatným spôsobom zasiahne do ústavnej zásady na zákonného sudcu, čo samozrejme využijú všetci fundovaní advokáti a rafinovaní páchatelia." S návrhom boli oboznámení aj ostatní členovia trestnoprávneho kolégia, ktorí nemajú zásadné námietky k navrhovanej zmene rozvrhu práce, tvrdia z kancelárie predsedníčky.

 

Dlhoročný kritik Štefana Harabina Peter Paluda na margo Harabinových vyjadrení v tejto súvislosti uviedol, že pre Štefana Harabina bolo vždy typické chovanie podľa sloganu: "Zlodej kričí, chyťte zlodeja"! To, čo robí on, najmä vo vedúcej funkcii, je vždy v súlade s právom a podľa zákona, keď to robí niekto druhý, je to nezákonná zmena. Paludu ako svojho kritika Harabin preradil z trestného do správneho kolégia. Ako predseda najvyššieho súdu robil Harabin zmeny rozvrhu práce aj v priebehu roka a sú zverejnené na internetovej stránke súdu, zdôraznil Paluda. Tento sudca a člen trestnoprávneho kolégia na postupe predsedníčky Najvyššieho súdu SR nevidí nič protizákonné a ani proti ústavnej zásade zákonného sudcu. „Zmena rozvrhu práce je nevyhnutná vec, ak nastanú prekážky, pre ktoré nemôže riadne fungovať súd. Nemali by byť nástrojom na osobné vybavovanie si účtov. V prípade pripravovanej zmeny rozvrhu práce ide o žiaduce opatrenie, ktoré sfunkční trestné kolégium NS SR," verí jeho člen Paluda.

 

Situácia na trestnom kolégiu Najvyššieho súdu SR sa skomplikovala po tom, čo dva senáty vydali rozdielne rozhodnutia v prípade policajnej inšpekcie a veľkokrtíšskeho sudcu Milana Vargu, ktorý bol v Čechách odsúdený za jazdu pod vplyvom alkoholu. Na Slovensku to bol v tom čase len priestupok a sudca naďalej súdil. Harabinov senát zrušil rozsudok vydaný týmto sudcom ako nezákonný. Naopak senát vedený sudcom Jurajom Klimentom rozhodol, že rozsudky sudcu Milana Vargu sú zákonné. Harabinov senát v prípade policajnej inšpekcie tvrdí, že sekcia kontroly a inšpekčnej služby na ministerstve vnútra je v rozpore so zákonom a bez legislatívnej opory. Zrušil preto rozsudky Špecializovaného trestného súdu, ktoré im boli pridelené. Senát vedený sudcom Jurajom Klimentom v inom prípade odmietol dovolanie policajta s tým, že fungovanie inšpekcie ministerstva vnútra je v súlade so zákonom a jej policajti sú orgánmi činnými v trestnom konaní.

 

Rozpormi v rozhodovaní senátov by sa malo zaoberať trestné kolégium najvyššieho súdu. Dovolací senát pod Harabinovým vedením zrušil aj všetky doterajšie rozsudky, ktoré bývalého finančného riaditeľa Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Ivana Maroša poslali do väzenia. Ten si už vypočul viacero odsudzujúcich rozsudkov. Naposledy v novembri 2013. Súdny proces s ním sa musí začať odznova. Rozdielnym rozhodovaním senátov by sa malo kolégium zaoberať v septembri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies