AKTUALIZÁCIA: Reakcia ministerky Kolíkovej na výzvu sudcov, aby stiahla návrh novej súdnej mapy

NETKY.SK • 21 Jún 2021, 13:50 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Reakcia ministerky Kolíkovej na výzvu sudcov, aby stiahla návrh novej súdnej mapy

BRATISLAVA - Združenie sudcov Slovenska vyzvalo ministerku spravodlivosti SR Máriu Kolíkovú, aby urýchlene stiahla návrh novej súdnej mapy z pripomienkového konania.

slovakia

left justify in out

AKTUALIZÁCIA

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková uviedla, že nie je dôvod čakať na výsledky projektu "váženia prípadov". Ako dodala, vyplýva to aj z hodnotenia Európskej komisie pre efektívnu justíciu (CEPEJ).

 

"Navrhovaná súdna mapa je založená vo významne dostatočnej miere na presných dátach z rozhodovacej činnosti súdov. Súdna mapa pôjde opätovne do medzirezortného pripomienkového konania. V zásade jej základ je dobrý. Momentálne venujem priestor pre ďalšiu diskusiu so sudcami a sudkyňami o jej zmysle a implementácii, po ukončení tejto diskusie ju dám opätovne do legislatívneho procesu," uzavrela Kolíková v stanovisku, ktoré poskytol Peter Bubla z tlačovéh oddelenia rezortu spravodlivosti.

 

img

 

Pôvodný článok 

Podľa ZSS by mala šéfka rezortu spravodlivosti vypracovať nový návrh len na základe vyhodnotenia projektu „Váženie prípadov“ a zabezpečiť participáciu všetkých dotknutých subjektov na jej príprave. Združenie o tom rozhodlo na Hlavnom zhromaždení, ktoré sa uskutočnilo 17. júna na Štrbskom Plese. Informoval o tom nový prezident Združenia sudcov Slovenska František Mozner.

 

Prečítajte si: Kolíková sa nevzdáva, chce opäť predložiť nový návrh súdnej mapy

„Vyzývame predstaviteľov verejnej moci neporušovať právne relevantné medzinárodné dokumenty o povinnosti vyhnúť sa kritike pri komentovaní rozhodnutí sudcov, ktorá podkopáva nezávislosť a dôveru verejnosti v súdnictvo. Zároveň ich žiadame, aby rešpektovali povinnosť zdržať sa akéhokoľvek konania, ktoré by mohlo spochybniť ich ochotu dodržiavať rozhodnutia sudcov,“ pokračovalo ZSS vo vyhlásení zo zhromaždenia.

Zároveň navrhli ministerstvu spravodlivosti v záujme zlepšenia podmienok výkonu súdnictva prednostne začať legislatívny proces na prípravu zákonov o zakotvení sudcovského oddelenia v obligatórnom zložení sudca vyšší súdny úradník, asistent oddelenia prioritne na prvostupňových súdoch. Ďalej odporúčajú zakotviť inštitút alikvótneho príplatku za výkon funkcie sudcu všeobecného súdu, po ukončení funkcie sudcu pred vznikom nároku na dôchodok či vytvorenie obligatórneho mechanizmu nahradenia trvale uvoľneného miesta sudcu na príslušnom súde. Združenie zároveň oznámilo pripravenosť spolupracovať s ministerstvom spravodlivosti pri príprave legislatívnych zmien.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona