Sudcovia v kauze Štefana Szabóa budú môcť očistiť svoje meno

NETKY.SK • 10 December 2015, 15:49 • 2 min
Sudcovia v kauze Štefana Szabóa budú môcť očistiť svoje meno

BRATISLAVA – Dovolací disciplinárny senát Najvyššieho súdu SR dnes vyhovel dvojici sudcov Najvyššieho súdu SR Milanovi Lipovskému a Pavlovi Polkovi.

slovakia

left justify in out

Tí tvrdia, že oni v kauze Štefana Szabóa, ktorý bol v tom čase obvinený z vrážd a prepustený z väzby, nepochybili. Dovolací senát vrátil vec prvostupňovému disciplinárnemu senátu na rozhodnutie o vine týchto sudcov, informoval agentúru SITA hovorca súdu Boris Urbančík. Disciplinárne stíhanie tretieho člena senátu, voči ktorému minister spravodlivosti Tomáš Borec podal návrh, bolo zastavené.

 

Minister spravodlivosti Tomáš Borec podal 6. novembra minulého roka návrh na začatie disciplinárneho konania voči tejto trojici sudcov NS. Podľa neho pre ich chybu bol Szabó prepustený z väzby. Navrhol im trest zníženie funkčného platu o 50 percent na päť mesiacov. Disciplinárny senát Najvyššieho súdu SR zastavil 5. mája konanie voči sudcom, lebo podľa ich názoru bol ministrov návrh podaný oneskorene. Lehotu senát počítal od dátumu, keď sa ku kauze minister vyjadril pre média. Borec trval na tom, že polročná lehota na podanie návrhu mu začala plynúť vtedy, keď boli na ministerstvo doručené potrebné spisy. Dovolací senát dnes dal za pravdu prvostupňového senátu a ministrove dovolanie zamietol.


Sudcovia Polka a Lipovský pre média v októbri zdôraznili, že oni trvajú na prejednaní veci, napriek tomu, že aj podľa nich bol ministrov návrh podaný oneskorene. Sudca Lipovský vysvetlil, že v čase, keď sa oni zaoberali prípadom Štefana Szabóa, v spise nebola jeho žiadosť o prepustenie. „My sme nemali o čom rozhodovať,“ dodal. „Je pravdou, že v spise sa potom žiadosť zjavila. Ako sa tam dostala, nevieme,“ doplnil. My sme však nespáchali žiaden disciplinárny priestupok a v konaní to chceme preukázať, zdôraznil v októbri. Sudca Polka vyhlásil, že za 34 rokov, čo pôsobí v justícii, nezmeškal žiadnu lehotu a rozhodne nepochybil ani v tomto prípade. „V spise v čase rozhodovania som žiadosť o prepustenie z väzby nemal, a preto trvám na prejednaní veci a vyhlásení oslobodzujúceho rozsudku,“ podčiarkol Polka.


Špecializovaný trestný súd v Pezinku prvýkrát odsúdil Štefana Szabóa v októbri 2013 za dve úkladné vraždy na doživotie, voči verdiktu sa odvolal na najvyšší súd. Trojčlenný senát najvyššieho súdu vinu za jednu vraždu uznal, pri druhej mal výhrady, a preto prvostupňový rozsudok zrušil a celý prípad vrátil späť na Špecializovaný trestný súd. Szabó v priebehu odvolacieho konania podal aj žiadosť o prepustenie z väzby. O tejto žiadosti však senát na najvyššom súde nerozhodol, urobil tak až Špecializovaný trestný súd približne mesiace po jej podaní, čím boli porušené práva obvineného. Po Szabóovej sťažnosti na najvyšší súd ho musel iný senát z väzby prepustiť. Od apríla 2014 bol teda Szabó na slobode. Špecializovaný trestný súd ho 13. mája druhý raz odsúdil na doživotie, pričom pri rozsudku bol Szabó osobne. Znova sa odvolal na najvyšší súd, ktorý mu napokon vlani 29. októbra potvrdil vinu aj za druhú vraždu a tiež aj doživotný trest. Na definitívne rozhodnutie na najvyšší súd však už Szabó neprišiel. Keďže do väzenia sám nenastúpil, policajti po ňom začali pátrať. Polícii sa ho podarilo nájsť až v apríli tohto roka. Vyčuchal ho policajný pes, skrýval sa vo svojom dome v Lesných Kračanoch pri Dunajskej Strede.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona