Sudcovia požiadali poslancov, aby napadli previerky na ÚS

NETKY.SK • 14 Júl 2014, 14:50 • 2 min
Sudcovia požiadali poslancov, aby napadli previerky na ÚS

BRATISLAVA - Sudcovia sa obrátili na poslancov parlamentu a ombudsmanku, aby napadli na ústavnom súde chystané plošné previerky sudcov.

slovakia

left justify in out

Od 1. septembra začnú platiť vykonávacie zákony k novele Ústavy SR, ktorá zavádza plošné previerky sudcov.

Ako informovala bratislavská sudkyňa Katarína Javorčíková, poslancom a ombudsmanke poslali sudcovia stanovisko proti previerkam, ktoré dodnes podpísalo 660 sudcov z takmer 1 400 slovenských sudcov. Na začiatku ho iniciovala vyše šesťdesiatka sudcov z bratislavského krajského súdu. Podporilo ho aj sedem plén sudcov okresných a krajských súdov. Podobné stanovisko prijalo aj plénum najvyššieho súdu a plénum sudcov v obvode Krajského súdu Košice. Previerky kritizovala aj Európska asociácia sudcov a Poradná rada pre európskych sudcov pri Rade Európy. "Dovoľujeme si Vás požiadať, aby ste sa oboznámili s dôvodmi pripojených dokumentov a zvážili podanie návrhu," napísali predkladatelia výzvy bratislavských sudcov všetkým poslancom a Jane Dubovcovej. 

 

Predpisy k previerkam sudcov môže na Ústavnom súde SR napadnúť 30 poslancov, vláda, generálny prokurátor, prezident, verejný ochranca práv a od 1. septembra aj predseda Súdnej rady. Ten však nebude skôr ako 16. septembra, vtedy je naplánovaná ďalšia voľba nástupcu Štefana Harabina. Po prvom neúspešnom kole volieb v Sobranciach by to malo byť v Spišských Hanušovciach. Ak by chceli riešiť previerky na ústavnom súde samotní sudcovia, museli by ísť zložitou cestou žaloby pri konkrétnom súdnom konaní. 

 

Sudcovia podpísaní pod odmietavé stanovisko proti previerkam považujú novelu ústavy v časti o bezpečnostných previerkach za nesúladnú s ústavnými princípmi právneho štátu vo vzťahu k súdnej moci. "Odmietame tento zásah zo strany výkonnej a zákonodarnej moci ako priamo ohrozujúci nezávislosť súdnictva," uvádzajú. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies