Sudcovia otvárajú diskusiu o možnosti výsluhového dôchodku

NETKY.SK • 24 Október 2016, 14:05 • 2 min
Sudcovia otvárajú diskusiu o možnosti výsluhového dôchodku

BRATISLAVA – Združenie sudcov Slovenska (ZSS) navrhuje zaviesť pre sudcov inštitút tzv. výsluhového dôchodku. Agentúre SITA to potvrdil predseda združenia Juraj Sopoliga.

slovakia

left justify in out

Ako vysvetlil, pri návrhu vychádzajú z medzinárodných štandardov a aj vzhľadom na ich poznatky o zdravotnom stave sudcov vo veku blízko dôchodkového veku. “Ide o návrh, ktorý vychádza aj zo skutočnosti, že v zákone o prokuratúre je tento inštitút zakotvený, v dôsledku čoho nevidíme dôvod, aby nebol zakotvený aj u sudcov,“ dodal Sopoliga.


Šéf ZSS priblížil, že by chceli, aby sudcovi vznikol nárok na výsluhový dôchodok len po odpracovaní minimálne 25 rokov vo funkcii sudcu, keď by mal nárok na odchodné a zároveň percentuálnu výšku výsluhového dôchodku, ktorá by mu kryla čiastočné náklady na živobytie.

 

Nárok by zanikol pri vzniku nároku na občiansky dôchodok (predčasný starobný, starobný, invalidný) a zároveň nároku na alikvotný príplatok za výkon funkcie sudcu (t.j. tzv. sudcovský dôchodok v menšej výške určenej podľa súčasných zákonných kritérií). Tento alikvotný sudcovský dôchodok by bol v nižšom rozsahu než dôchodok po odpracovaní 35 rokov v justícii, za ktorý je možné získať maximálnu výšku určeného príplatku k dôchodku sudcu. Tento inštitút by podľa Sopoligu mohol zabezpečiť výmenu tzv. vyhorených sudcov novými, nevyčerpanými sudcami. Predseda ZSS sa neobáva hromadného odchodu sudcov.


Združenie sudcov Za otvorenú justíciu (ZOJ) v tejto fáze nie je proti návrhu ZSS, aby bolo sudcom umožnené v priebehu výkonu funkcie odísť do tzv. výsluhového dôchodku , ktorý by nebol podmienený dosiahnutím nároku na starobný dôchodok a sudcovi by boli vyplatené platové náležitosti zodpovedajúce jeho odpracovaným rokom vo výkone funkcie a po zohľadnení započítateľnej praxe, uviedla prezidentka združenia Katarína Javorčíková. Zdôraznila, že návrh priamo podporia až vtedy, ak sa navrhne konkrétny mechanizmus výpočtu tohto dôchodku a s ním súvisiaceho príplatku k dôchodku, a bude zjavné, že by to pre sudcu nebolo nevýhodnejšie ako súčasná úprava. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská pre agentúru SITA uviedla, že je to pre ňu predčasná otázka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies