Sudcovia budú v máji voliť svojich zástupcov v rade

NETKY.SK • 20 Marec 2017, 14:13 • 2 min
Sudcovia budú v máji voliť svojich zástupcov v rade

BRATISLAVA - Sudcovia budú voliť nových členov Súdnej rady SR spomedzi svojich kolegov 23. mája. Voľby na tento termín vyhlásila predsedníčka súdnej rady Jana Bajánková. Informácia je zverejnená na internetovej stránke rady. Voliť je potrebné až ôsmich členov z 18-člennej rady. Kandidátov je potrebné predkladať predsedníčke rady do 12. apríla.

slovakia

left justify in out

Súdnu radu SR, najvyšší ústavný orgán sudcovskej legitimity, čaká tento rok výrazná personálna obmena. Najprv končí funkčné obdobie ôsmim členom voleným sudcami. Medzi nimi je aj predsedníčka rady Jana Bajánková a bývalý sudca Najvyššieho súdu SR Igor Burger, ktorí sú v rade už druhé funkčné obdobie za sebou a členmi rady v ďalšom volebnom období už nemôžu byť.

 

Nové zloženie rady určite ovplyvní aj rozhodnutie Ústavného súdu SR o nezlučiteľnosti funkcie člena rady a predsedu a podpredsedu súdu. Doteraz bolo bežné, že v rade sedeli práve funkcionári súdov.

 

V súčasnosti ide napríklad o predsedu nitrianskeho krajského súdu a podpredsedu rady Jána Vanka, šéfa banskobystrického krajského súdu Milana Ďuricu a predsedu košických súdov Imricha Volkaia. Funkčné obdobie sa končí aj sudcom Petrovi Strakovi, Rudolfovi Čirčovi a Dane Bystrianskej. V júni sa končí funkčné obdobie aj nominantke parlamentu sudkyni NS SR Alene Šiškovej. Do septembra majú mandát aj nominanti vlády - bývala šéfka Okresného súdu Bratislava I. Eva Fulcová a šéf krajského súdu v Bratislave Ľuboš Sádovský.

Podľa ústavy predsedu rady volí a odvoláva Súdna rada SR zo svojich členov. Právomoci súdnej rady vymedzuje ústava a zákon o Súdnej rade SR. Do pôsobnosti tohto orgánu patrí verejná kontrola súdnictva, rozhodovanie o sudcovskej spôsobilosti kandidátov na sudcov, predkladanie návrhov prezidentovi na vymenovanie a odvolanie sudcov, rozhodovanie o pridelení a preložení sudcov. Súdna rada tiež predkladá prezidentovi návrhy na vymenovanie a odvolanie predsedu a podpredsedu Najvyššieho súdu SR. Vláde tiež predkladá návrhy kandidátov na sudcov, ktorí by mali pôsobiť za Slovenskú republiku v medzinárodných súdnych orgánoch.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies