Sudcov zneužívajúcich systém oddelia len previerky, myslí si Fico

NETKY.SK • 2 Február 2014, 14:57 • 2 min
Sudcov zneužívajúcich systém oddelia len previerky, myslí si Fico

BRATISLAVA - Previerky sudcov sú jednou z avizovaných zmien v súdnictve.

slovakia

left justify in out

Oddeliť slušných sudcov od tých, ktorí zneužívajú systém, vieme jedine ich previerkami. V súvislosti so stavom justície to uviedol dnes v diskusnej relácii televízie TA3 V politike premiér Robert Fico (Smer-SD). Previerky sudcov sú jednou z avizovaných zmien v súdnictve. Podľa Fica by previerky všetkých sudcov spravil Národný bezpečnostný úrad, o samotných sudcoch by však rozhodla až Súdna rada SR. "Ak by boli informácie od bezpečnostného úradu negatívne, posunuli by sa na súdnu radu a tá by rozhodla," vysvetlil Fico. Jeho oponent, predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský síce podporuje každú zmenu, ktorá pomôže očistiť súdnu moc, zatiaľ však nevie, či je ochotný navrhovaný model schváliť, alebo odmietnuť.

Podľa Hrušovského si problém súdnictva ešte vyžaduje odbornú aj politickú diskusiu. Ako dodal, nevie, či po tom, ako súdna rada po preskúmaní zistí, že sudca nie je vhodný, či príde o funkciu. Otázkou tiež podľa Hrušovského ostáva, akú úlohu pri tom bude zohrávať prezident, ktorý môže menovať sudcov na doživotie. Ako dodal, model, ktorý minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) a premiér Fico predstavili, je zložitý, ale treba sa tým zaoberať aj vzhľadom na dôveryhodnosť súdnej moci na Slovensku. Návrh previerok sudcov by mal Hrušovský rád v normatívnej podobe, aby sa ním mohli začať seriózne zaoberať. "Som pripravený tento dialóg sprostredkovať, ale zatiaľ je to len vo verbálnej rovine a nepoznáme konkrétne riešenie," uviedol šéf kresťanských demokratov. Podľa premiéra Fica už i dnes existuje systém, ktorý rozhoduje o disciplinárnych priestupkoch sudcov až tak, že môžu skončiť vo funkcii. Pri bezpečnostných previerkach sa môžu pozrieť na majetok, skontrolovať, či sa nerobili podozrivé transakcie, či aké má ten človek napojenie, poznamenal predseda vlády. 

Podľa premiéra Fica by sa mali pozrieť aj na výhodu sudcov, ktorou je práca z domu. To, čo malo byť pôvodne výnimočné, sa stalo pravidlom, dodal Fico. Sprísniť by sa podľa neho preto mali aj tieto podmienky, aby sa sudcovia opäť vrátili na súdy a z domu pracovali len vo výnimočných prípadoch. Šéf kresťanských demokratov Hrušovský je pripravený podieľať sa na navrhovaných zmenách a je za to, aby sa súdna moc vyčistila od tých, ktorí v súdnictve nemajú čo robiť. Zásadnou zmenou podľa Hrušovského by však malo byť oddelenie funkcií predsedu Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR. "Treba, aby si ho vláda osvojila a pristúpili sme k prerokovaniu, lebo o chvíľu sa končí funkcia predsedu súdnej rady," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies