Sudcov nad 65 rokov s prerušeným výkonom funkcie je 110

NETKY.SK • 10 November 2015, 10:15 • 2 min
Sudcov nad 65 rokov s prerušeným výkonom funkcie je 110

BRATISLAVA – Sudcov, ktorí majú prerušený výkon funkcie, majú nad 65 rokov a prezident zatiaľ nemá návrh na ich odvolanie z funkcie, je 110. Vek sudcov je od 65 do 84 rokov. Z nich sa znovu ujal funkcie iba jeden. Pre agentúru SITA to uviedli z Kancelárie Súdnej rady SR.

slovakia

left justify in out

Prezident Andrej Kiska vyzval Súdnu radu SR na predloženie zoznamu týchto sudcov. Zároveň navrhuje zmenu ústavy tak, aby sudcovia do dôchodku odchádzali automaticky po dosiahnutí konkrétneho veku. V tomto volebnom období ale táto zmena už nebude. Zmenu Kiska navrhol, lebo doterajší systém predkladania návrhov na odvolanie sudcov z funkcie po dovŕšení veku 65 rokov podľa neho nefunguje. „Súdna rada návrhy posiela, ak chce a kedy chce, a prezident tiež nemá termín, kedy musí sudcu odvolať,“ zdôraznil v minulosti Kiska. Zmenou ústavy chce prezident do celého procesu vniesť väčšiu transparentnosť a poriadok, aby sudcovia presne vedeli, že po dovŕšení istého veku im funkcia automaticky zaniká.


O predkladaní sudcov nerozhoduje predseda Súdnej rady SR, ale súdna rada ako kolektívny orgán, pripomínajú z kancelárie rady. Predsedníčka Jana Bajánková rokovala s prezidentom Kiskom o tejto téme a na stretnutí bol načrtnutý harmonogram riešenia situácie. Vzhľadom na to, že ide o neaktívnych sudcov, nemá problém žiadny dosah na praktické fungovanie súdov a nemá ani finančné dosahy. Význam môže spočívať iba v tom, že dáva možnosť sudcom, ktorí prerušili výkon funkcie sudcu, znovu sa ujať funkcie, dodali z Kancelárie Súdnej rady SR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies