Sudcov má do disciplinárnych senátov motivovať 44-eurová odmena

NETKY.SK • 28 Marec 2014, 18:06 • 2 min
Sudcov má do disciplinárnych senátov motivovať 44-eurová odmena

BRATISLAVA - Motivovať sudcov, aby sa stali členmi disciplinárnych senátov, ktoré rozhodujú o prehreškoch ostaných sudcov, má 44 a 66-eurová mesačná odmena.

slovakia

left justify in out

Navrhujú to poslanci Národnej rady SR za Smer-SD v novele zákona o sudcoch. Z návrhu predloženého do parlamentu, ktorého súčasťou sú aj ďalšie zmeny v justícii, vyplýva, že členovia senátov by mali byť odmeňovaní nižšou z uvedených čiastok a predsedovia senátov by mali dostať viac.
     

"Tento príplatok má jednak kompenzovať výkon činností nad rámec bežných sudcovských povinností a súčasne má pôsobiť motivačne pre sudcov vykonávať funkciu člena alebo predsedu disciplinárneho senátu," píše sa v dôvodovej správe návrhu zákona. "Tieto sumy sme vypočítavali v spolupráci s ministerstvom spravodlivosti, ktoré navrhlo ich výšku a aj rozsah, za aký typ činnosti by mali byť poskytnuté. Keďže členovia týchto senátov doteraz neboli honorovaní, my sme sa s návrhom vo väčšej miere stotožnili," povedal pre TASR poslanec Otto Brixi, ktorý spolu s ďalším troma zákonodarcami predložil novelu do parlamentu. Doplnil, že odmeny majú pokrývať len náklady súvisiace s pôsobením v disciplinárnom senáte a nemala by to byť taká položka, ktorá by neúmerne zaťažila štátny rozpočet. 
     

Prezidentka Združenia sudcov Slovenska Dana Bystrianska považuje navrhované odmeny za nenáležité. Práca v disciplinárnom senáte by si podľa nej zaslúžila väčšiu pozornosť a to najmä prepracovaním systému disciplinárneho súdnictva. "Preťaženosť vedie sudcov k záveru, že si radšej budú robiť svoju prácu dobre, pracovať na svojej odbornosti, mať v poriadku svoju rodinu a svoj zdravotný stav, ako ísť pracovať do disciplinárneho senátu, pri ktorom je isté, že svoju sudcovskú prácu zanedbajú," tvrdí Bystrianska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona