Sudcom Všeobecného súdu EÚ bude opäť Schwarz, Patakyová ešte čaká

NETKY.SK • 18 September 2015, 15:43 • 2 min
Sudcom Všeobecného súdu EÚ bude opäť Schwarz, Patakyová ešte čaká

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti očakávalo, že Juraj Schwarz bude potvrdený vo funkcii sudcu Všeobecného súdu EÚ aj na ďalšie funkčné obdobie. O vykonávaní jeho ďalšieho šesťročného mandátu rozhodla vo štvrtok (17.9.) jednomyseľne Konferencia zástupcov vlád členských štátov EÚ.

slovakia

left justify in out

„Sudcom Všeobecného súdu EÚ za Slovenskú republiku je už šesť rokov, počas ktorých sa osvedčil ako sudca tohto orgánu,“ reagovala na udalosť hovorkyňa ministerstva Alexandra Donevová. Schwarzovo druhé funkčné obdobie začne plynúť 1. septembra 2016 a potrvá do 31. augusta 2022. Sudcom Všeobecného súdu EÚ je od októbra 2009. Súdna rada SR ho za kandidáta zvolila na konci mája a vláda SR kandidatúru odsúhlasila v júni.

 

„Pri súčasnom rozhodnutí ide o obnovu mandátu, ktorá je na Všeobecnom súde EÚ bežná,“ vysvetlila Donevová s tým, že Schwarz získal aj pozitívne stanovisko k výkonu sudcovskej funkcie od príslušného výboru vytvoreného na základe Zmluvy o fungovaní EÚ. Slovensko do Luxemburgu poslalo i ďalšiu kandidátku - prorektorku Univerzity Komenského v Bratislave pre legislatívu Máriu Patakyovú. Mala by obsadiť jedno z dodatočných miest, ktoré by mali na Všeobecnom súde EÚ pribudnúť v rámci jeho reformy. Donevová vysvetlila, že príslušná právna úprava ešte nebola schválená.

 

Výbor JURI Európskeho parlamentu bude podľa hovorkyne o príslušnom legislatívnom návrhu na zmenu Štatútu Súdneho dvora EÚ hlasovať 13. októbra a plénum Európskeho parlamentu by sa tým malo zaoberať na zasadnutí v dňoch 26. až 29. októbra. „Až po tomto termíne bude možné bližšie povedať, či a kedy budú miesta dodatočných sudcov vytvorené,“ doplnila Donevová. Slovenské ministerstvo v súčasnosti nemá ani informáciu, že by prebehlo vypočutie kandidátov pred príslušným európskym výborom.

 

Všeobecný súd EÚ je prvou inštanciou Súdneho dvora EÚ. V roku 1998 bol zriadený, aby sa zabezpečila európskym občanom dvojstupňová súdna kontrola v určitých oblastiach a odbremenil sa samotný Súdny dvor EÚ. Jeho hlavnou úlohou je poskytovanie výkladu právnych predpisov únie pre ich rovnaké uplatňovanie vo všetkých členských krajinách. Všeobecný súd EÚ, ktorý pomáha Súdnemu dvoru EÚ, rozhoduje napríklad o žalobách podaných fyzickými alebo právnickými osobami a žalobách podaných členskými štátmi v oblasti štátnej pomoci.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies