Sudcom treba doplatiť peniaze zo zníženia platov

NETKY.SK • 12 Február 2014, 14:04 • 2 min
Sudcom treba doplatiť peniaze zo zníženia platov

BRATISLAVA - Podľa predbežného vyčíslenia bude treba sudcom doplatiť 3,75 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Sudcom sa budú vracať peniaze z ich pôvodných platov, o ktoré prišli začiatkom roka 2011 tzv. Sulíkovou novelou zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Tá bola súčasťou vtedajších úsporných opatrení Radičovej vlády a stanovením nového vzorca sa výpočet platov sudcov priamo napojil na výkonnosť ekonomiky, teda rozpočtový deficit ako aj rast HDP. Reálne to viedlo k poklesu sudcovskyćh platov o takmer 230 eur mesačne. 

 

Situácia trvala asi pol roka, potom účinnosť zmien pozastavil ústavný súd, ktorý prijal podnet skupiny poslancov Smeru. Ústavný súd napokon v decembri 2013 rozhodol, že znižovanie platov sudcov je protiústavné. „Ministerstvo spravodlivosti bude musieť na základe rozhodnutia ústavného súdu doplatiť sudcom nielen ujdenú mzdu, ale aj príplatky k dôchodkovému a nemocenskému poisteniu,“ uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová. Na tento problém ako prvá z médií upozornila Pravda.

 

Podľa predbežného vyčíslenia treba sudcom doplatiť sumu 3,75 milióna eur. „Tieto financie ministerstvo spravodlivosti nemá vo svojom rozpočte. Požiadalo o ne ministerstvo financií,“ uviedla Donevová. Podľa hovorkyne budú prostriedky vyplácané hneď po tom, ako sa k tomuto vyjadrí spomínaný rezort financií. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies