Sudca zarobí šesťkrát viac ako jeho asistentka

NETKY.SK • 16 Február 2015, 13:52 • 2 min
Sudca zarobí šesťkrát viac ako jeho asistentka

BRATISLAVA - Jednou zo štyroch požiadaviek, s ktorými vstúpia tento týždeň zamestnanci súdov do jednodňového výstražného štrajku, je zlepšenie ich sociálno-ekonomickej situácie.

slovakia

left justify in out

Náročnosť práce neustále stúpa, platy sa od roku 2012 nezvyšovali, vysvetlili predstavitelia Odborového zväzu justície (OZJ) .
     

„Zamestnancom súdov došla trpezlivosť,“ uviedla na tlačovej konferencii minulý štvrtok (12. 2.) predsedníčka OZJ Marta Božková. „Stredoškolsky vzdelaní zamestnanci pracujú za 430 eur v hrubom, vysokoškolsky vzdelaní za 650 eur v hrubom,“ priblížila odborárska predáčka platy jej kolegov. 
     

Údaje, ktoré TASR poskytlo ministerstvo spravodlivosti, ukazujú, že zárobky na súdoch sú vyššie. Funkčný plat asistentky sudcu (požadované SŠ vzdelanie, pozn. TASR) bol k 31. 12. 2014 v priemere 551 eur. Súdny tajomník (požadované SŠ vzdelanie, pozn. TASR)  zarobil vlani v priemere 708 eur a vyšší súdny úradník (požadované VŠ vzdelanie, pozn. TASR) mal priemerný funkčný plat 787 eur. 
     

Pre porovnanie priemerný mesačný mzdový výdavok na sudcu bol vlani 3415 eur, informovala hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová. V tejto sume je zarátaný aj 13. a 14. plat, na ktorý majú sudcovia nárok, plus ďalšie príplatky.
     

Súdni úradníci protestovali proti nedostatočnému finančnému ohodnoteniu už v roku 2012. Odvtedy ich zárobky narástli len mierne. Priemerná mesačná mzda štátnych zamestnancov na súdoch za rok 2014 dosiahla 697 eur. V roku 2011 to bolo 685 eur.
     

Zárobky štátnych zamestnancov sa tak za tri roky zvýšili o necelé jedno percento, podobne ako aj zárobky zamestnancov súdov zamestnaných pri výkone prác vo verejnom záujme. Ich mzda bola vlani 658 eur, čo je o 34 eur viac ako v roku 2011.
     

Mzdy súdnych zamestnancov sa zvýšili od 1. januára 2014, keď vláda v celej štátnej správe zvýšila platové tarify štátnych zamestnancov o jednotnú sumu 16 eur. Od začiatku tohto roka platové tarify štátnych zamestnancov súdov narástli podľa informácie rezortu spravodlivosti o 1,5 percenta. 
     

Odborári žiadajú okrem lepšieho ohodnotenia aj zvýšenie rozpočtu rezortu spravodlivosti o štvrtinu, zlepšenie materiálno-ekonomického chodu súdov a okamžité prijatie osobitného zákona o postavení zamestnancov v justícii. Rezort informoval, že návrh zákona o štátnej službe na súdoch v SR už pripravuje. Podľa Donevovej bude na rokovanie vlády predložený do konca augusta.  
     

Hovorkyňa zdôraznila, že v pracovnej skupine k návrhu zákona sú aj predstavitelia OZJ. Potrebu osobitnej právnej normy pre štátnych zamestnancov súdov rezort spravodlivosti odôvodnil tým, že činnosti, ktoré vykonávajú sú špecifické. „Vzhľadom na zabezpečovanie úloh súvisiacich s výkonom súdnictva je potrebné upraviť niektoré inštitúty štátnej služby pre zamestnancov vykonávajúcich štátnu službu na súdoch samostatným zákonom,“ uviedla Donevová.
     

So štrajkom zamestnanci súdov prichádzajú po napätom konci roka, keď chýbali v rozpočte prostriedky na ich mzdy a koncoročné odmeny. Predstavitelia OZJ upozornili, že problém sa vlani vyriešil použitím financií z rozpočtu na tento rok. Sú preto presvedčení, že sa kritická situácia zopakuje. Členka predsedníctva OZJ Ingrid Vrkočová sa obáva, že na mzdy nebude už v priebehu septembra. 
     

„Mzdové výdavky zamestnancov súdnictva boli v roku 2014 v plnej výške kryté z rozpočtu roku 2014,“ uviedla hovorkyňa rezortu spravodlivosti. „Krytie z rozpočtu roku 2015 sa týkalo v civilnej časti rezortu spravodlivosti iba miezd zamestnancov aparátu,“ spresnila. Donevová potvrdila, že v tomto roku nie sú mzdové výdavky kryté v plnej výške. Rezort spravodlivosti si preto na ministerstve financií uplatnil požiadavku na zvýšenie rozpočtu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies