Sudca zamietol Polańského pokus o stiahnutie žaloby z roku 1977

NETKY.SK • 25 December 2014, 14:00 • 2 min
Sudca zamietol Polańského pokus o stiahnutie žaloby z roku 1977

USA - Losangeleský vyšší súd zamietol pokus poľsko-francúzskeho režiséra Romana Polańského o stiahnutie žaloby v súvislosti so znásilnením 13-ročného dievčaťa, ktorého sa 81-ročný filmár údajne dopustil ešte v roku 1977.

slovakia

left justify in out

Filmárovi právnici podali minulý týždeň žiadosť o pojednávanie, na ktorom by sa rozhodlo, či žiadosť o vydanie Polańského, ktorú americké ministerstvo spravodlivosti zaslalo 28. októbra poľským úradom, nebola protiprávna. Ak by súd rozhodol v ich prospech, išlo by o zneužitie úradnej moci a súd by mohol žalobu zamietnuť. Sudca James Brandlin však vo svojom rozhodnutí uviedol, že Polański nemôže žiadať o pojednávanie, keďže je stále považovaný za osobu na úteku a je naňho v USA vydaný zatykač. 

 

Držiteľa Oscara za réžiu snímky Pianista (2002) obvinili v roku 1977 zo šiestich trestných činov vrátane znásilnenia vtedy 13-ročnej Samanthy Geimer. Päť zo šiestich obvinení neskôr stiahli, keď sa Polański priznal, že mal s mladistvou pohlavný styk a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Sudca ho predtým, ako rozhodol o dĺžke trestu, poslal na 90-dňové psychiatrické pozorovanie, odkiaľ ho po 42 dňoch prepustili. Režisér filmov ako Rosemaryino dieťa (1968), Čínska štvrť (1974), Smrť a dievča (1994) alebo Ghost Writer (2011) však krátko pred vynesením rozsudku z USA ušiel a usadil sa vo Francúzsku, kde bol mimo dosahu americkej justície. Po vyše 31 rokoch ho zatkli 26. septembra 2009 po prílete do Zürichu, kde si mal prevziať ocenenie na filmovom festivale. USA následne požiadali o jeho vydanie. Švajčiarsko však 12. júla 2010 oznámilo, že žiadosti nevyhovelo a Polańského prepustili z domáceho väzenia. Režiséra koncom októbra vypočúvala v súvislosti s týmto prípadom poľská polícia, keď sa zúčastnil na oficiálnom otvorení Múzea histórie poľských židov vo Varšave. Po výsluchu ho zas prepustili a umožnili mu návrat do Francúzska, kde momentálne žije. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona